Close search

Стволовите клетки – „застрахователната полица“ на нашето бебе

Стволовите клетки – „застрахователната полица“ на нашето бебе Регенеративната медицана продължава да се развива, което прави стволовите клетки все по-ценни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Бременността и раждането са едни от най-щастливите моменти в живота на всяко семейство. Когато настъпи раждането, мислите са насочени изцяло към здравето на бебето. Поради тази причина много от двойките предвиждат една „застраховка“ за неговото бъдеще, а именно съхраняването на стволови клетки.

Уникалното при стволовите клетки е, че те имат способността да се самовъзпроизвеждат и да се диференцират (изменят) по контролиран начин в специализирани клетки, изграждащи различни органи и тъкани. Стволовите клетки стоят в основата на възстановителната (регенеративната) медицина. Те са основен инструмент за възобновяване, възстановяване или изграждане отново на увредени органи и тъкани в човешкото тяло с медицински или козметични цели.

Съществуват два вида стволови клетки – хемопоетични и мезенхимни. До скоро в медицината се използваха главно хемопоетичните стволови клетки, извлечени от костен мозък или кръв от пъпна връв, за лечението на злокачествени заболявания, имунна недостатъчност и др. С напредването на медицината и мезенхимните стволови клетки намериха широко приложениe за лечението на редица заболявания като болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, злокачествени заболявания, възстановяване след инфаркт и инсулт. Вече са направени и първите тъкани и органи с помощта на мезенхимни стволови клетки, като аорта, ушна мида, бъбрек. За в бъдеще се очаква обхватът на лечение със стволови клетки да се разширява.

Именно и това е причината да помислим за бъдещето на нашите деца и да съхраним стволови клетки. Стволовите клетки при раждане могат да бъдат изолирани от плацентарна кръв (хемопоетични клетки), умбиликална кръв (взета от пъпната връв) и/или тъкан от пъпна връв (мезенхимни клетки).

Как да изберем подходящата тъканна банка?

Когато решим, че искаме да съхраним стволови клетки при раждането е добре да се информираме. В България съществува много тъканни банки и всичките съхраняват стволови клетки, но важното е процесът и техниката на изолиране и съхранение.

В Медицински комплекс „Д-р Щерев” са обособени специализирани крио помещения и иновативни лаборатории за съхранение и приложение на стволови клетки, които нямат аналог на територията на България. В тях функционира водещата българска тъканна банка "БулГен", чиито специалисти се грижат за професионалното пробовземане, изолиране и съхранение на стволови клетки.
Активната експериментална работа и дългогодишният опит на членове на клиничния и лабораторния екип в това число и проф. Станимир Кюркчиев, един от водещите български учени в тази област, позволява проучване на възможностите за приложение на стволовите клетки и разработване методики за внедряването им в клиничната практика.

Изолирането е напълно безвредно както за майката, така и за бебето. Стволовите клетки се подлагат на специални изследвания и анализ на тяхната годност – установява се процентното им съдържание и тяхната жизненост. В последствие отделените клетки се обработват с криопротектанти и се извършва контролирано замразяване с течен азот по специален алгоритъм. Замразените стволови клетки се съхраняват в условията на течен азот или азотни пари при температура от -196 градуса Целзий за продължителен период от време (договорът, който се подписва от майката/родителската двойка, е за период на съхранение от 21 години.)

Спечелете съхранение на стволови клети!

Тази година Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и Тъканна банка „БулГен“ ще предоставят възможност за спечелването на намаление от раждане и съхранение на стволови клетки. Всеки един от посетителите на Форума за бременност и детско здраве може да участва в томболата на специализирания щанд на Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Форумът се организира от здравния портал ПУЛС.БГ и ще се проведе на 25 и 26 април в Интер Експо Център. Повече информация за събитието може да намерите ТУК.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност