Close search

Защо се появява желязодефицитната анемия

Защо се появява желязодефицитната анемия Нисък хемоглобин. Или защо се появява желязодефицитната анемия? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Нисък хемоглобин. Или защо се появява желязодефицитната анемия?

Когато става въпрос за по-тежки случаи, може да се появи и учестено сърцебиене, проблеми с храносмилането, променя се усещането за вкус. Наблюдава се рязко понижаване на имунитета и човек започва да боледува постоянно.

Разбира се, може да не се стига до тези крайни прояви на състоянието, ако навреме се направи анализ на кръвта и се проведат съответните изследвания. 

Основният показател, по който болестта може да бъде установена, е ниското ниво на хемоглобина. При мъжете нормите са 130-160 г на литър кръв, при жените – 120-150 г. По време на бременност хемоглобинът може да падне до 110 г на литър, но това не е страшно. Ако показателите са под тази цифра, трябва да се вземат спешни мерки.

В търсене на причината

За образуването на хемоглобин е необходимо желязо. Именно неговият недостиг води до анемия. Липсата на желязо може да бъде обусловена от хронична кръвозагуба, кърмене, нарушена абсорбация в червата. Най-важно е причината да бъде установена и отстранена в сравнително кратък срок.
Паралелно лекарят може да ви назначи прием на лекарства, които да снабдят организма с желязо. Задължително следвайте препоръките на специалистите и не решавайте сами нито за дозите, нито за започване или за спиране приема на медикаментите. Не се опитвайте да замените лекарствата с биодобавки, защото те са с доста по-слабо действие и могат да бъдат използвани за профилактика, но не и за лечение.

Диета за кръв

Една от честите причини за недостига на желязо е неправилното и нездравословно хранене. Затова при по-леките случаи се препоръчва първоначално да се започне с диета. Разбира се, ако нивото е по-ниско от 110 г на литър, само с диета няма да се получи. Но и в този случай ще се наложи да наблегнете на богатите на желязо храни. В допълнение трябва да увеличите и приема на витамин С, защото той подпомага усвояването на желязото.

Включете в ежедневното си меню немазно телешко, говеждо, черен дроб, зелени ябълки, задължително кисели, пийте ябълков сок с моркови, добавете и цвекло в супата или към гарнитурите. Не по-рядко от веднъж седмично си сгответе каша от елда. Хапвайте царевица, зелена салата, спанак, магданоз, цветно зеле, домати, киви, цитруси, съветват още от jiveizeleno.com.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност