Close search

Суперхраната мака

Суперхраната мака Малко повече за маката Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Маката (Lepidium meyenii) расте в Боливия и Перу. Известна е също като перуанска мака. Расте по високите планини и само при студени условия, в по-бедна почва. 

Hypocotyls (хипокотили) са едни от основните съставки на естествено израсналия и органичен корен в планинските области. Съдържанието им е значително по-ниско в растенията, отглеждани в парници или топли места. 

Има значителна разлика в съдържанието на съставката, както и на други вещества при Мака, отглеждана в други области на Андите и в диворастящата, органична мака. Хората я ценят заради корена, който може да бъде използван като хранително или билково растение.

Мака коренът е богат на въглехидрати и протеин - съдържа 60% въглехидрати, 10% протеин, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Съдържа също уридин, яблъчна киселина, бензоил дериват, glucosinolates (гликосинолати, които предпазват от ракови заболявания, особено на млечните жлези) и др.

Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди и есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини, включително линолеинови, палмитинови, олеинови киселини и 19 аминокиселини, полизахариди и др.

Мака се отлглежда и консумира от южноамериканците от хиляди години. Тя има възстановяващ ефект при мъже и жени на средна и напреднала възраст. Южноамериканците използват корена за увеличаване на енергията, за облекчаване на физическата и психическата умора, за обогатяване на храната. 

Мака може да помогне при проблеми свързани със застаряването, остеопороза или анемия. Регулира и хормоналните нарушения при жените: нормализира менструацията, облекчава болките преди цикъл, както и симптомите на менопаузата

Мака е добре известна и като "билковата виагра". Изследвания показват, че при мъже екстрактът от мака или мака на прах могат да повишат и да подобрят качеството на спермата. Това се дължи на високата концетрация на протеини и други жизненоважни хранителни вещества. Поради това, в района на Андите на мака се гледа като на магичен "символ на младостта".

  • Как може да се приема мака:

В Перу се приготвя и консумира по няколко начина. Част от растението се пече в дупка, наречена matia (матия). От мака се прoизвежда слаба бира, наречена chicha de maca. Листата могат да се приготвят сурови на салата или да се сготвят.

Има няколко начина на приемане. Най-популярният е като мака коренът се намачкава и вари за да се получи сладка течност, която се смесва с мляко с овесени ядки или с други зърна и зеленчуци за печене.
Естествено, перуанците пекат или сушат корена и след това го смилат на прах. 

Най-често маката се консумира сушена и на прах. Това е така, защото тялото е по-лесно да усвои прах от мака, отколкото, ако се яде самият корен. Може да се добавя към сокове, мюслита, кисело мляко, плодови салати. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност