Close search

Тайните на лимоновия сок

Тайните на лимоновия сок Тайните на лимоновия сок Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Мислили ли сте да замените сутрешната си стандартна чаша с кафе, като например с чаша топла вода и резени лимон? Замяната се препоръчва от световно известни диетолози. С тази комбинация, организмът ви ще има много ползи, включително и помощ при отслабнете, хидратиране на кожата, по-добро храносмилане и увеличаване приема на витамин С. Сутрешното приемане на тази напитка, ще ви тонизира и държи концентрирани през целия ден, пишат от keepfit.bg.

Как да си набавим лимонов сок?

Диетолозите препоръчват комбинирането на сок от половин лимон и 1 чаша гореща вода. Ако не искате или нямате време да изцеждате всеки ден лимоновия сок, можете да го замените с една супена лъжица бутилиран лимонов сок, който може да намерите във всеки магазин.

В такъв случай уверете се, че купувате 100% органичен сок от лимони. За да забързате метаболизма си, добавете щипка канела или щипка джинджифил. Лимоните остават свежи и сочни за срок до 10 дена при стайна температура, което позволява да си ги набавяте само веднъж за цяла седмица напред. 

Друг интересен и практичен начин да съхранявате получения пресен лимонов сок е да го замразите на кубчета във формички за лед в камерата, като така не губите никакви ценни съставки. Просто взимате чаша топла вода, слагате ледчето с лимонов сок и за по-малко от 3 минути имате невероятно здравословна и тонизираща напитка.

Предназначение

Пиенето на лимонена вода сутрин стимулира храносмилателната система, според Луис Аткинсън написала статията „да отслабнем за коледа с диета от лимонов сок“. 

Това подобрява способността на тялото ни да усвоява хранителните вещества по-добре. Лошото усвояване на хранителните вещества може да причини чувство на глад, дори когато не го изпитвате.

Въздействие

Лимонената вода почиства небцето ви при отпиване от нея. Веднъж попаднала в тялото, тя помага за промиване на бъбреците и черния дроб от отпадъците и токсините съдържащи се в тях. Лимонената вода е полезна също и за гърлото, сливиците и лимфните възли (лимфната система).

Значение

Както водата, така и лимоните са в списъка на храните, които измиват мазнините (помагат да се изгарят по-бързо). Водата помага на тялото ви да останете хидратирани. 

Вашето тяло съхранява повече мазнини, когато се дехидратира, защото в това състояние бъбреците ви се нуждаят от помощта на черния дроб за да функционират правилно. 

Тази помощ затруднява способността на черния дроб да гори мазнините. Водата също е естествен начин за потискане на апетита. 

Лимоните и по-точно лимоновият сок помагат за намаляване на целулита, защото стимулират притока на кръв към кожата и така помагат на тялото по-лесно да изхвърли токсините. Лимоните също така увеличава способността на тялото бързо да преработва мазнините.

Ползи

Лимоновият сок осигурява високо количество на витамин С, отбелязват диетолозите. Един лимон дава 30.7 мг витамин С. Препоръчителната дневна доза е 75 мг за жени и 90 мг за мъже. Хората, които приемат повече витамин C под една или друга форма са с по-ефективна храносмилателна система (метаболизъм), отколкото хората, които не приемат нужните количества. 

Лимоните повишават киселинността на храносмилателната система, като така ви помагат по-добре да абсорбирате калция. Според диетолозите абсорбцията на калций помага да отслабнете, защото калцият се натрупва в мастните клетки. Колкото повече калций има в мастните клетки, толкова по-лесно е да се стимулира тяхното изгаряне. 

Витамин С също така засилва и укрепва имунната система, помага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и намалява риска за инсулт, перде на очите и образуване на бучки. Изследванията показват, че честата консумация на пресни лимони намалява значително риска от рак.

1 Коментар

  1. Small
    wUmrLVWz

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност