Close search

Термичната обработка прави някои зеленчуци още по-полезни, твърдят учените. Кои са те

Термичната обработка прави някои зеленчуци още по-полезни, твърдят учените. Кои са те Кои зеленчуци са по-полезни след термична обработка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Смята се, че суровите зеленчуци са изключително полезни, затова не трябва да бъдат готвени.

Но изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, пише в-к Daily Mail, цитиран от zdraven.bg.

Обработката на доматите повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простатата. Но все пак термичната обработка разрушава витамин C и това трябва да се отчита.

Спанакът е богат на оксалати, които са свързани с ценни минерали като желязо и калций. И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. Затова от зелените зеленчуци ние може реално да получим едва 5% от фактическото съдържание на желязото. 

Макар че нагряването намалява съдържанието на оксалата до 15%. Затова много важно е да се съкрати времето на термична обработка.

Морковите са богати на каротиноиди, които му придават ярък оранжев цвят. 

Нагряването на моркова повишава концентрацията на каротиноидите, които са и мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.

Обработката на аспержите повишава биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите – антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания.

Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъде повишени тяхната питателност, като се добави полезно растително масло, защото гъбите го поемат.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност