Close search

Топ 10 на храните за здрава коса

Топ 10 на храните за здрава коса Топ 10 на храните за здрава коса Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Здравето на косата се определя не само с какво я мием, но и какво ядем, пишат колегите от здраве.bg.

Дори по отношение на косата от значение са не само заздравителните процедури, но и храните, които всеки ден консумираме.

Шампоанът и балсамът за коса обикновено не са достатъчни, за да ни осигурят желания блясък и здравина на косъма. За да получим отговора на въпроса как да постигнем желаната коса, е нужно и да внимаваме какво правим в кухнята.

Косата нормално израства с около 1 см всеки месец, а растежът на косъма се подсигурява от комплекса хранителни съставки, който приемаме с храната. Затова, ако човек се храни правилно, т.е. достатъчно и пълноценно, ще осигури нормалното протичане на всички процеси на растеж, включително и на косата.

Ако винаги сте имали тънка коса, това също може да се промени - с помощта на добре балансиран хранителен режим, който включва голямо количество стимулиращи растежа белтъчини и желязо, твърдят експертите в областта на козметиката и храненето. Освен това трябва да се внимава с храни, които изтъняват косъма и забързват неговия растеж.

Въпреки че в почти всеки супермаркет могат да се намерят хранителни добавки, които твърдят, че подобряват състоянието на косата, опитайте се да си набавите необходимите хранителни вещества чрез храната. А и, макар и в редки случаи, прекомерният прием на някои хранителни добавки и витамини (например витамин А) може да има негативни последици за косъма.

Ако направим опит да обобщим кои са най-полезните за здравето на косата храни, то списъкът им би изглеждал така:

№1: Мазна риба

Поради високата концентрация на омега-3 мастни киселини, мазните риби заемат първо място в нашата класация. Освен това те са добър източник на висококачествени протеини, витамин B12 и желязо.

Есенциалните омега-3 мазнини са необходими за поддържането на скалпа в добро състояние, а дефицитът им може да причини сухота на косъма и загуба на блясъка.

Добър алтернативен източник на омега-3 при строгите вегетарианци е лененото семе.

№2 Тъмнозелени зеленчуци

Спанакът, броколито и салатното цвекло са превъзходен източник на витамини А и C, от които тялото се нуждае, за да образува себум (той представлява мазната субстанция, секретирана от космените фоликули, която изпълнява функциите на естествен балсам за коса).

Тъмнозелените зеленчуци съдържат също така много желязо и клаций.

№3: Бобови растения

Да, вярно е! Бобовите растения като бобът и лещата са задължителна част от хранителния режим, предназначен за здрава коса. Те не само осигуряват големи количества белтъчини, необходими за нормалния растеж на косъма, но също така и желязо, цинк и биотин. Въпреки че е рядко явление, дефицитът на биотин може да доведе до изтощена коса.

Специалистите препоръчват да консумираме три и повече купички леща или боб на седмица.

№4: Ядки

Особено орехите са един от най-добрите естествени източници на селен – минерал, който също е важен за здравето на скалпа.

Орехите съдържат и алфа-линоленова киселина – омега-3 мастна киселина. Заедно с кашуто и бадемите, те са и превъзходен източник на цинк. Цинковият дефицит може да доведе до засилен косопад.

№5: Пилешко месо

Висококачественият протеин, съдържащ се в пилешкото и пуешкото, ще подпомогне усилията ви за подобряване състоянието на косата.

Специалистите са на мнение, че при липса на адекватни количества протеин в храната косата придобива безжизнен вид и дори може да загуби своя естествен цвят.

Пилешкото месо съдържа и желязо с голяма степен на бионаличност (т.е. то лесно се усвоява от организма).

№6: Яйца

Когато на преден план е здравата коса, няма значение как предпочитате яйцата – на очи, пържени или варени. Защото в какъвто и вид да са поднесени, те са един най-пълноценните източници на белтъчини, който може да намерите. Освен това съдържат биотин и витамин B12, които също са необходими за здравата коса.

№7: Пълнозърнести храни

Консумирайте ги всеки ден (например

(например – пълнозърнест хляб), за да приемате необходимото количество цинк, желязо и витамини от група B.

Мюслито е идеална алтернатива и когато изпитате внезапно нужда от енергия между основните хранения.

№8: Стриди

Те са известни най-вече със своята репутация на афродизиак, но са от полза и за косата. Тайната за тази тяхна способност е високата концентрация на цинк в състава им, който играе роля на антиоксидант.

Ако стридите не са честа част от менюто ви, освен от ядките и пълнозърнестите храни, можете да си осигурите необходимите количества цинк от телешкото и агнешкото месо.

№9: Нискомаслени млечни продукти

Млечните продукти са отличен източник на калций, който е важен за растежа на косата. Те включват в състава си и два вида пълноценни белтъчини – казеинов и суроватъчен.

Ако искате да увеличите ползите от киселото мляко, разбъркайте няколко супени лъжици смляно ленено семе или орехи - за да си осигурите и необхидимите омега-3 мазнини и цинк.

№10: Моркови

Те съдържат големи количества витамин А, който подобрява състоянието на скалпа (както и на зрението).

Поради факта, че здравият косъм е необходимо условие за бляскава и добре поддържана коса, ще е разумно, ако включите всеки ден във вашия хранителен режим голяма порция салата с моркови.

В крайна сметка – здрава коса е нужна балансирана диета

Разнообразието от храни в нашето ежедневно меню е ключът към здравата коса. Към него трябва да се добави и един балансиран хранителен режим, съставен от белтъчини, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, мазни риби и млечни продукти.

Ако се изкушите да свалите излишните килограми с поредната модна диета, не забравяйте, че заедно с празния стомах тя може да ви коства и добрия външен вид на косата. Диети с малко калории са обикновено бедни на някои от най-важните съставки, осигуряващи доброто общо състояние на косата (омега-3, цинк, витамин А и др.). В определени случаи тези диети могат дори да доведат до косопад.

Загубата на значително количество телесна маса за кратък период от време може да повлияе негативно на нормалния ритъм на косата. Два или три месеца след въпросната диета може да почувствате как губите все по-голямо количество коса. Все пак в повечето случаи това е само временен проблем – ако бъдат взети незабавни мерки и хранителният план бъде коригиран.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност