Close search

Топ 5 на най-ценните антиоксидантни храни

Топ 5 на най-ценните антиоксидантни храни Консумацията на храни, съдържащи антиоксиданти се смята за превантивна мярка срещу различни болести Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Повечето хора асоциират супер храните с антиоксидантите и наистина е вярно, че те са най-полезните хранителни вещества, които човек може да си набави.

Консумацията на храни, съдържащи антиоксиданти се смята за превантивна мярка срещу различни болести, забавя се стареенето и се постига укрепване на имунната система.

С посочените по-долу храни и напитки ще си набавите голяма доза антиоксиданти моментално.

Боровинки 

Плодовете на боровинката са най-добрият източник на антиоксиданти, като повечето диетолози горещо ги препоръчват при прочистване на организма от свободни радикали.

Боровинките съдържат големи количества естествени антиоксиданти и диетични фибри – вероятно повече от всеки друг плод или зеленчук.

Боровинките също са отличен източник на флавоноиди – силни съединения, които подобряват умствените способности, предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания, потискат образуването на ракови клетки.

Плодовете са изключително ефективно средство за лечение на инфекции на пикочните пътища, които в повечето случаи се причиняват от формирането на колонии на бактерията ешерихия коли.

Домати

Съществува голямо разнообразие от сортове домати, които се използват при направата на почти всички ястия – от супи и салати до сосовете.

Най-ценното е, че доматите са отличен източник на жизненоважни антиоксиданти, които притежават профилактично действие спрямо развитието на рака на простата и други злокачествени заболявания на храносмилателния тракт.

Освен това, въз основа на редица научни изследвания може с голяма степен на сигурност да се твърди, че ликопенът, който се съдържа в големи количества в доматите, спомага за понижаване на риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания с цели 30%.

Ягоди 

Освен, че е толкова сладък и вкусен, има още няколко причини този плод да е толкова ценен.

Консумацията на ягоди се смята, че спомага за поддържането в добро състояние на сърцето и кръвоносната система, ограничавайки възпалителните процеси в артериите и другите вътрешни органи на тялото, поради съдържащите в плода големи количества антиоксиданти.

Фасул 

Повечето хора се изненадват от факта, че бобът също е добър източник на основните антиоксиданти, които предпазват тялото от широк спектър здравословни проблеми.

Всъщност именно фасулът съдържа балансирани количества от голяма част от макро и микронутриентите – белтъчини, калций, витамини, антиоксиданти, фибри и други микроелементи, което го превръща в необходим елемент от всеки хранителен режим, имащ за цел подобряване на здравословното състояние.

А червеният боб, по-специално, се смята, че съдържа по-голямо количество антиоксиданти от всеки друг плод или зеленчук.

Черен шоколад

Макар че в обществото битува мнението, че шоколадът е поначало вреден, то това не се отнася за черния шоколад. Той е ценен източник на много силни антиоксиданти.

Консумацията на тъмен шоколад няколко пъти в седмицата се смята, че спомага за понижаване на кръвното налягане, ограничава количеството на свободните радикали, предпазва от рак и други сериозни здравословни проблеми.

Източник: lechenie.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност