Close search

Топ 8 на храните за здрави стави

Топ 8 на храните за здрави стави Осем храни, които могат да подобрят значително състоянието на ставите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички знаем, че храненето е в основата на доброто здраве.

Колегите от artilanebg.com ни предлагат осем храни, които могат да подобрят значително състоянието на ставите, да ви накарат да се почувствате по-добре и да възвърнете лекотата в движението.

  • Броколи

Броколите са полезни за ставите, защото съдържат значителен процент сулфорафан. Този химикал звучи странно, но може да даде нов тласък на защитните сили на организма срещу свободните радикали. 

Те намаляват с напредване на възрастта, а това повишава риска от остеоартрит и други ставни проблеми. Броколите са и източник на протеини и калций, а това го прави помощник за здрави стави. 

  • Зеле

Когато стане дума за калция в костната система, всички се сещаме за млякото като основен доставчик в организма. Оказва се обаче, че зелето е много по-удачен избор. 

В него няма холестерол, има много по-ниско съдържание на мазнини и калории, отколкото млякото и млечните продукти; богато е на витамини A, C и K. В добавка трябва да споменем и наличието на минерали като мед, който помага за изграждане на колаген и ставните връзки и Манган, който активира ензими, необходими за растежа на тъканите.

  • Джинджифил

Може да люти на стомаха, но джинджифилът се използва в Азия в продължение на векове срещу болки в ставите и подуването им. Благодарение до голяма степен на съединения, наречени джинджероли, подправката има почти същия ефект като нестероидните противовъзпалителни средства. Ако искате здрави стави, прибавете го в хранителния си режим.

  • Бадеми

В краткосрочен план, възпалението в ставите не е лошо - в действителност, това е естествена реакция на организма към травма. Когато обаче този негативен процес продължи повече от няколко седмици, се превръща в сериозен проблем.

Вашето оръжие с проблемите в ставите? Антиоксидантите, които се борят със свободните радикали. Бадемите са едни от най-добрите източници на витамин Е, които предпазват външната мембрана. Ако не сте техни любители, наблегнете слънчогледови семки или фъстъците - те също така са богати на E.

  • Черен боб и изобщо бобени зърна

Не забравяйте, че аминокиселините са от съществено значение за формирането на хрущяла и всяка друга телесна тъкан. Нашето тяло произвежда по естествен път някои аминокиселини, но трябва да получи други от храната и това са протеини. 

Фасулът от всякакъв вид - бял, червен, черен е носител на протеин. Черният боб обаче имат предимство пред останалите, когато става въпрос за съвместни стимулиращи съединения. Зареден е и с манган, незаменим минерал за здрави стави.

  • Дива сьомга

Това е чудесен заместител на все по-малко генериращия се в тялото колаген. Сьомгата е богата на Омега 3 мастни киселини, полезна е за поддържане на здравословната обмяна на веществата в организма.Търсете на пазара дивата нейна разновидност, но ако попаднете на консервирана също можете да си доставите нужните съставки за здрави стави и костна система.

  • Папая

Време е да спрем да мислим за този плод като за екзотично допълнение в хранителния си режим. Според изследване, тези които приемат малко количество витамин С са предразположени три пъти повече към ревматоиден артрит. Този витамин защитава ДНК в клетките от вредите на свободните радикали. Къде се среща най-често? 

Мнозина мислят, че отговорът е в портокалите, но се оказва, че именно папаята съдържа два пъти повече витамин С, плюс значителна доза бета каротин. Това всъщност е чудесно средство да помогнете на своите стави.

  • Ябълки

Колагенът - влакнест протеин, който поддържа кожата във форма и без бръчки, е основният компонент на хрущяла и действа като амортисьор в ставите, помагайки им да издържат на натиска на годините. Той е важен фактор в борбата с остеоартрита. 

Една ябълка на ден може да ви помогне да противодействате на артрита - богата е на кверцетин, антиоксидант, който е важен за изграждането на колаген. Не белете ябълките, в кората им има достатъчно полезни вещества за вашите стави.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност