Close search

Учениците в България сред първенците като консуматори на вредни храни

Учениците в България сред първенците като консуматори на вредни храни Проблемът с храненето сред подрастващите е един от най-експанизиращите проблеми на съвременното общество Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В последните години много се говори  за това как да водим здравословен начин на живот, как да възпитаваме здравословни хранителни навици и да се храним балансирано. 

Тази тема безспорно засяга всички хора, но в по-голяма степен е от изключително важно значение за подрастващите. Поради тази причина, международната компания foodpanda, направи мащабно проучване. 

Проблемът със затлъстяването сред тях, процентно се увеличава с всяка изминала година.

Благодарение на тревожната статистика, децата на България се нареждат сред първенците с проблемно тегло в Европейския съюз, съобщават от foodpanda. 

Според специалисти в областта, това се отразява на тях не само физически, но и ментално. Доказан факт е, че децата с наднормено тегло имат по-слаби оценки от връстниците си, а заседналият начин на живот,който водят пред телевизорите и компютрите, допринасят с негативен знак. 

Специалистите са единодушни, че сегашното поколение деца ще имат сравнително по-кратък живот от своите родители, а рискът за развитие на заболявания сред тях е с 70 % по-голям.

Според проведено проучването, сред 100 ученика, на възраст между 10 и 16 години, консумират ежедневно, така наречената „джънг фууд” храна. Сред най-предпочитаните храни на учениците са тестени изделия – пици, банички, сандвичи както и сладките изделия като вафли, кроасани, шоколад. Приемът на плодове и зеленчуци е минимален – едва няколко пъти седмично. 75% от анкетираните деца заявяват, че са любители на тежки храни, а като начин на приготвяне предпочитат пърженето. Около 43% от тях хапват пържени картофки ежедневно и ги определят като любима храна. 7 ученика използват училищния стол, като причината за това не са готвените ястия, а финансови. Едва 11 % от всички анкетирани си носят храна от вкъщи. Причината да го правят е заради настойчивост от страна на родителите за балансирано хранене в училище.

Проблемът с храненето сред подрастващите е един от най-експанизиращите проблеми на съвременното общество. Тъй като те прекарват значителна част от времето си извън дома, в учебни заведения, до някъде отговорни са и самите образователни институции. Не са малко колежите и училищата в чужбина, които са изградили системи за здравословно хранене и начини, по които да ангажират самите деца да внимават какво и как приемат. 

В част от елитните гимназии в Англия например, децата могат да си поръчват храна от платформи, разработени за съответното учебно заведение като храната е приготвена по всички стандарти за здравословен хранителен режим. Менютата са разнообразни всеки ден като включват ежедневен прием на плодове и зеленчуци.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност