Close search

Усмивката предпазва от сърдечни заболявания

Усмивката предпазва от сърдечни заболявания Усмивката намалява стреса и предпазва от сърдечни заболявания, установиха американски учени. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Усмивката намалява стреса и предпазва от сърдечни заболявания, установиха американски учени.
Те откриха, че усмивката намалява нивата на стреса и понижава сърдечния ритъм, докато човек извършва трудни задачи. Учените изследвали последиците от различните видове усмивки в трудни ситуации.
Авторите на изследването Тара Крафт и Дара Пресман разделили усмивките на две категории - стандартни усмивки, които използват мускулите около устата, и искрени усмивки, които ангажират мускулите около устата и очите.

Те изследвали 169 души от университета Мидуестърн и ги разделили в три групи, като всяка група била тренирана да прави различен израз на лицето. Те били инструктирани да държат пръчици за китайска храна в устата си по начин, че да ангажират лицевите си мускули, използвани за създаването на неутрално изражение на лицето, стандартна усмивка или искрена усмивка.

Пръчиците били от съществено значение за усмивката, защото карали хората да се смеят, без да осъзнават, че го правят - само половината от членовете на групата били инструктирани да се усмихват. След това участниците били помолени да извършват дейности, които без тяхно знание били замислени като стресиращи.

Докато вършели двете стресиращи задачи, участниците държави пръчиците в устата си, както били обучени и изследователите измерили сърдечния им пулс и нивата им на стрес. В сравнение с хората с неутрално изражение на лицето, участниците, които били инструктирани да се усмихват, имали по-ниски нива на сърдечен пулс след възстановяването от стресовата дейност.
Според д-р Пресман откритието показва, че усмивката по време на кратка стресова ситуация може да помогне за намаляване на интензивността на стресовата реакция на тялото независимо дали човекът в действителност е щастлив.

Източник: media.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност