Close search

Възстановете изгорялата, лющеща се кожа

Възстановете изгорялата, лющеща се кожа Ето няколко начина да възстановите изгорената белеща се кожа. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

След като цял ден сте стояли на слънце, в края на деня можете да се окажете със сърбеж на кожата, която започва да се бели като резултат от слънчево изгаряне. Белещата се кожа е не само непривлекателна, но може да бъде много болезнена, а откритите точки по кожата могат да са вход за бактерии вътре в тъканите. Ето няколко начина да възстановите изгорената белеща се кожа.

Охладете кожата

Ако забележите, че кожата ви започва да се бели, първото нещо, което трябва да направите е да си вземе студен душ или вана. Студената вода ще помогне за охлаждане на кожата и забавяне на беленето. След това изсушете кожата с чиста мека кърпа, като не триете твърде силно и грубо. Търкането може да ускори процеса на белене на кожата и да я възпали.

Овлажнете кожата

След като охладите и подсушите кожата, нанесете овлажняващ лосион. Потърсете лосион, който ще ви помогне в този случай. Хубава е лосионът да съдържа алое вера, което не само ще охлади кожата, но ще редуцира възпалението и ще забави излющването на кожната тъкан. Дори можете да си вземете гел с висока концентрация на алое вера и да го нанасяте директно върху изгорената кожа и белещите се области.

Пийте много вода

След като охладите кожата отвън, трябва да започнете да я охлаждате отвътре. Най-добрият начин е да пиете много вода. Здравата кожа се нужда от хидратация, за да стои еластична и без бръчки. След като е повредена повърхността й, водата е още по-важна. Пийте много вода, за да може кожата да се възстанови по-бързо.

Не чешете сърбежа

На всяка цена не трябва да разчесвате областите, които ви сърбят, тъй като можете да нанесете трайни увреждания по тъканта. Най-добре използвайте лед, за да притъпите усещането за сърбеж. Поставете бучки лед в мек плат и внимателно го поставете върху областта, която ви сърби. Сърбежът трябва да изчезне, след като ледът охлади кожата.

Не белете кожата

Кожа, която се бели, е не само болезнена и раздразнена, а с по-висока вероятност да се инфектира. Ако забележите парче мъртва кожа да стърчи, не го дърпайте, тъй като може да премахнете здрава тъкан. Вземете ножичка и внимателно изрежете кожното парче. След това дезинфекцирайте областта с антибактериален препарат.

Превенция

Превенцията е най-добрият лек за белещата се кожа и изгорените области върху нея. Планирайте колко време ще бъдете навън и къде. Намажете се със слънцезащитни продукти преди излизане. След като излезете от водата се намажете отново. Не забравяйте скритите области, като например зад ушите, които често се забравят и в крайна сметка изгарят.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност