Close search

В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии

В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Най-мръсните вещи в дома се намират в кухнята. Това показва проучване, водено от микробиолога д-р Чарлз Герба от Университета на Аризона.

Изследването проследява начина, по който се пренасят заболяванията в околната среда. Така учените измерват вида и развитието на бактерии в битови предмети в домакинства в девет различни страни.
Домакинските предмети като гъби, кърпи за почистване, дъски за рязане са носители на опасни бактерии като стафилококи, стрептококи, Ешерихия коли.
В кухненската гъба се откриват около 10 милиона бактерии на 6,45 кв. см, а в кърпите - един милион.
Според резултатите 21% от „чистите" кухненски кърпи всъщност са с високи нива на замърсяване. Учените обръщат по-специално внимание на бактерията кампилобактер, която се намира и върху кухненската гъба. Тази бактерия може да стане причина за развитие на синдром на Гилен-Баре, протичащ с парализа.

Как да спрем разпространението на бактериите?

Ето и един съвет: експертите съветват всички кухненски гъби, кърпи и парцали да се измиват при температура на водата над 60°С или да се дезинфекцират редовно. Алтернативен вариант е да се използват антибактериални кърпички за еднократна употреба, за да се ограничи разпространението на бактерии. Препоръчително е почистване и дезинфекция на кухненските работни повърхности и дъските за рязане с антибактериални спрейове.
Винаги трябва да измиваме ръцете си, преди да влезем в кухнята. За намаляване разпространението на микроби в дома от значение са и добрите хигиенни навици за почистване и дезинфекция на всички повърхности в кухнята, които са редовно докосвани, като дръжки на врати, кранове, ключове, капаци на съдове.

Източник: media.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност