Close search

Вече и развиващите се ембриони са под 24-часово видеонаблюдение

Вече и развиващите се ембриони са под 24-часово видеонаблюдение Бурното развитие на компютърните технологии даде възможност и за развитито на медицината Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Когато говорим за технологично развитие първата ни мисъл е „по-голям дисплей на смартфона ни“, но технологиите намират още едно много по-значимо място – в медицината. Именно благодарение на технологичния напредък в репродуктивната медицина, шансовете за забременяване са нарастнали многократно.

През последните 28 години успеваемостта на инвитро процедурите се е увеличила 4 пъти и днес тя е около 35-40%. Това става възможно с някой от следните технологии, използвани за лечението на безплодие – анализ на делителното вретено на яйцеклетката, видеонаблюдение и осъзнато селектиране на сперматозоид.

Оценката на делителното вретено – важна за успеха на процедурата

Spindle (спиндъл вю) и ZP view или анализ на делителното вретено на яйцеклетката и нейната обвивка е технология, позволяваща да се направи оценка на характеристиките на яйцеклетката и да се определи оплодителния и имплантационния потенциал на яйцеклетките. Това позволява много точно да се определи часът на изпълнение на ICSI процедурата и извършване на техниката по начин, по който да не се разстрои генетичния материал в него, ако делителното вретено е изместено. С напредъка на оптичните и компютърните технологии, делителното вретено на яйцеклетката се визуализира в реално време в процеса на инжектиране на яйцеклетката със сперматозоид, като в допълнение могат да се оценят нейните зрялост и качество. Оценката на делителното вретено, разположението му в яйцеклетката и плътността на белтъци и други структури в обвивката й е изключително важно, тъй като именно те определят и имплантационния потенциал на бъдещите ембриони. Допълнително предимство на този метод е, че може да се използва и като скринингов за имплантация на ембрион с генетичен риск. Новата технология допринася за по-висок процент оплодени яйцеклетки при ICSI процедура, за по-добро качество на ембрионите и съответно по-висок процент бременности. Методът не подобрява качеството на самата яйцеклетка, а увеличава качеството на инвитро процедурата. Чрез неговото приложение ембриолозите успяват да произведат ембриони от яйцеклетки с не толкова добро качество. Наличието на повече ембриони за трансфер дава възможност на репродуктивните специалисти да подберат тези с най-добри шансове при съответната двойка. Spindle view се прилага при жени с намален яйчников резерв или такива, които не отговарят добре на стимулация и при процедура имат малък брой добити яйцеклетки.

24-часово видеонаблюдение или да проследим развитието на ембриона

Ембриоскопията или time-lapse imaging осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микрокамера (т.нар. ембриоскоп). Наблюдението се осъществява в специален инкубатор, осигуряващ всички необходими условия за развитие на ембрионите, наподобяващи тези в маточното тяло. Наблюдавани директно в инкубатора, ембрионите не се подлагат на излишен стрес при тяхното изнасяне вън от инкубатора за допълнителна оценка.Камерата заснема ембрионите на определени интервали, по време на тяхното делене от 1-вия ден до 5-тия ден на оплождането им, без да ги уврежда или пречи на тяхното развитие. Така се получава наслагване на образ, подобен на филм. Чрез специален софтуер и с помощта на опитен и обучен ембриолог се осъществява детайлна и пълна оценка на ембрионите преди тяхната имплантация – както по отношение на темпа на делене на ембрионите, така и по отношение на времевите интервали между различните деления (дробене) на ембрионите. Софтуерът позволява степенуването на ембрионите от най-добър за имплантация до най-неадекватен по отношение на деленето на ембрионите. Ембриоскопията предоставя много ценна информация за действителното „поведение” на ембриона в процеса на деленето на клетките му, вкл. и евентуални грешки в развитието му. Това позволява да се селектират ембриони с възможно най-добър имплантационен потенциал сред останалите ембриони на дадена двойка. Така се увеличават шансовете за успешна бременност и раждане на живо и здраво бебе. Във водещи центрове по света този метод вече се свързва с генетичната диагностика за вродени аномалии и се очаква в голяма част от случаите да се върви към неинвазивна диагностика за тяхното откриване още в този най-ранен етап.

Как се избира най-добрият сперматозоид?

Mетодът IMSI (Intracytoplasmic morphologically-selected sperm injection) се прилага при двойки с проблеми при зачеването от страна на мъжа. Методът се прилага се прилага по строги критерии – най-често при тежък мъжки фактор за стерилитет (тежка Oligoasthenozoospermia или морфология по Kruger под 4%), при високи нива на ДНК фрагментация на сперматозоидите, при липса на оплождане при предходен инвитро опит или при малък брой получени ембриони с добро качество при предходен опит. Целта при този метод при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти, подговен биолог да селектира на морфологично и на органелно ниво най-добрите сперматозоиди, като в последствие се повиши качеството на ембрионите, а оттам и шансът за бременност.

Информацията в статията е любезно предоставена от ембриолозите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност