Close search

Запазете само хубавите емоции от бременността - намалете болката в гърба

Запазете само хубавите емоции от бременността - намалете болката в гърба Опитайте с физиотерапия вместо медикаменти Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Появата на болки в гърба и кръста e често срещан проблем при бременната. Около 50-80% от бременните жени изпитват този физически дискомфорт, като той се засилва през втората половина от бременността. 

Едни от най-честите причини за появата на болка от този тип са вътреутробните и хормонални промени, които нормално съпътстват бременността. Нарастването на матката и промяната в размерите ѝ води до изместване на центъра на тежестта, както и до разтягане и отслабване на коремната мускулатура. Развиващата се матка може да предизвика болка и от притискането на околни нервни структури.

Тези промени, както и допълнителната тежест, водят до нарушения в правилната стойка на тялото, увеличавайки напрежението върху гърба и ставите. 

Хормоналният дисбаланс, характерен за бременността, също може да е една от причините за физическия дискомфорт поради разхлабването на ставите и сухожилията, прикрепващи тазовите кости и гръбнака. Това носи усещането за нестабилност и причинява болка при ходене, изправен стоеж, седене дълго време, ставане от нисък стол или навеждане.

Поради избягването на прием на медикаменти през бременността, силната болка може да се облекчи с помощта на физиотерапия, която да включва стабилизиращи упражнения, упражнения за релаксация на определени мускулни групи, корекционни техники, масаж за бременни, кинезиотейп, боуен терапия. 

Всяка бременна е индивидуална, следователно и подходът за лечение трябва да е различен. Преди да се направи физиотерапевтичната програма, трябва да се направи изследване на гръбначния стълб и двигателен тест, който да установи функцията на всички зони на гръбнака по време на бременността.

Индивидуален подход в сектора по "Физиотерапия и рехабилитация" към Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Лечебната програма е съставена от кинезитерапевтични комплекси, които поддържат подвижността и подобряват стойката на тялото, включвайки стречинг елементи за гръбната мускулатура. Всяко занимание е съобразено с индивидуалната потребност и съответните промени в тялото на бъдещата майка, отговарящи за месеца на бременността.

Добрата координация между терапевтите от сектора по "Физиотерапия и рехабилитация" с проследяващия бременността акушер-гинеколог и невролог в комплекса води до бързо овладяване на болката и безпроблемна бременност. Физиотерапевтите от Медицински комплекс "Д-р Щерев" съветват:

- Избягвайте вдигане на тежки предмети
- Когато се обръщате, движете краката си, за да избегнете усукване в гръбначния стълб
- Работете на повърхност с достатъчна височина, за да избегнете навеждане
- Сядайте с изправен гръб на мебели с добра поддръжка на кръста
- Твърдият матрак също може да предотврати или облекчи болките в кръста
- Закупете си лумбостат за бременни от специализираните санитарни аптеки
- Препоръчително е плуване и занимания по акванавтика
- Правете кратки разходки сред природата
- Овладейте дихателни техники
- Посещавайте специализирани йога занимания, за да се справите с ежедневния стрес и тревожност

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност