Close search

Вегетарианството намалява риска за заболяване на сърцето с 32%

Вегетарианството намалява риска за заболяване на сърцето с 32% Вегетарианството намалява риска за заболяване на сърцето с 32% Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Въздържанието от месо и риба в полза на вегетарианска диета може да има драстичен ефект върху здравето на сърцето, показват изследвания.

Журналистът Джеймс Галахър от BBC News осветлява за широката публика едно изследване, в което се включват 44500 души в Англия и Шотландия. Резултатите от него показват, че вероятността от смърт или болнично лечение поради сърдечно-съдово заболяване е с 32% по-малка при вегетарианци.

Смята се, че разликите в нивата на холестерола, кръвното налягане и телесното тегло, са механизмът зад укрепването на здравето.

Сърдечните заболявания са основен бич в западните страни. Те убива повече от 94 000 души в Обединеното кралство всяка година - повече от всяка друга болест, а 2,6 милиона души живеят с усложнения. По данни от 2012г. 65% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Те са социално значими заболявания, тъй като инвалидизират много хора от трудово-активаната част от обществото, намаляват трудовата им способност или водят до смърт.

Кръвоснабдяването на сърцето се блокира от мастни отлагания в артериите, които са отговорни за захранването на сърдечния мускул. Тези мастни отлагания могат да предизвикат стенокардия или дори да доведат до сърдечен удар, ако кръвоносните съдове са напълно блокиран.

Учени от университета в Оксфорд са анализирали данните за здравословното състояние на 15,100 вегетарианци и на 29,400 човека, хранещи се с месо и риба.
В течение на проучването за 11 години от сърдечни заболявания са починали 169 души от участващите в изследванието, а на 1066 е било необходимо болнично лечение, като в този контингент преобладават хората, хранещи се с месо и риба.

„Изборът на вегетарианско меню не е пряк път към здравото сърце. Все пак съществуват и много храни, консумирани от вегетарианците, които са с високо съдържание на наситени мазнини и сол." казва Трейси Паркър от Британската фондация за сърдечни заболявания. Тя добавя още - "Това изследване ни напомня, че трябва да се опитваме да се храним балансирано и разнообразно – без значение дали това включва месо или не. Ако мислите да преминете към вегетарианска диета, планирайте вашето меню внимателно, така че да не загубите всички витамини и минерали като желязото, които обикновено сте получавали от месото".
Основното послание е, че диетата е определящ фактор за здравето на сърцето. Вегетарианците вероятно имат по-нисък прием на наситени мазнини, което напълно логично води до намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите показват още, че вегетарианците имат по-ниско кръвно налягане, по-ниски нива на "лош" холестерол и са по-склонни да поддържат здравословно тегло.

Източник: biospot.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност