Close search

Полезен ли е бракът за здравето

Полезен ли е бракът за здравето Полезен ли е бракът за здравето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

След като стана ясно кога настъпват кризите в брака, то преди броени дни се разбра, че бракът е полезен за здравето на жените.

Ново изследване, цитирано от БГНЕС, твърди, че както съпрузите, така и съпругите е по-малко вероятно да получат сърдечен удар спрямо техните приятели без половинка.

Предишно проучване показа, че бракът се отразява най-добре на здравето на мъжете, може би защото съпругите им се грижат за тях и ги карат да ходят на лекар. Но ново финландско изследване е установило, че семейният живот е полезен и за жените.

Както женените мъже, така и омъжените жени показват значително по-ниски проценти на сърдечни удари, отколкото хората без половинка на същата възраст. Освен това, вероятността те да оцелеят при сърдечен удар е значително по-голяма.
Учените от Университетската болница в Турку изследвали 15 330 случая на "остър сърдечен синдром" в продължение на 10 години. Малко над половината изследвани случаи завършили със смърт до 28 дни.
Те установили още, че както неженените мъже, така и неомъжените жени било със 75% по-вероятно да страдат от подобно заболяване спрямо женените мъже и омъжените жени.

При хората, които получили сърдечен удар или развили нестабилна ангина, неженените били изложени на 2,5 пъти по-голяма опасност да починат в 28-дневен период.

Учените смятат, че бракът помага за запазването на здравето, благодарение отчасти на "социалната подкрепа" между съпруга и съпругата.

Това може да има животоспасяващи последици. Така например изследователите установили, че женените хора е по-вероятно да си вземат редовно лекарствата като статин или аспирин. Освен това женените получавали по-бързо помощ в случай на сърдечен удар, защото половинката им се обаждала незабавно в болницата. 
А, ако се чудите как да подобрите отношенията си с партньора до вас, то започнете да се целувате повече!
Според експерти обаче красиво цвете и страстна целувка са достатъчни, за да зарадвате жената до себе си.

По този повод специалистите разкриха защо е добре да се целувате по-често. Този акт на показване на любов и близост гори калории или по-точно - според изчисленията едноминутна целувка топи шест калории. При докосване на устните се активират всички мускули на лицето, поради което жените намаляват бръчките около устата.

Целувката заздравява имунитета като истинска ваксина и намалява стреса, тъй като увеличава отделянето на хормона кортизол.
Японски учени откриха още, че целуването намалява алергиите, но ако се практикува поне по 30 минути на ден.

Източник: БГНЕС

Редактор: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност