Close search

Великден

Великден Великден е най-големият християнски празник, на който се празнува Възкресението на Исус Христос. Нарича се още Възкресение Христово или Пасха. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Великден е най-големият християнски празник, на който се празнува Възкресението на Исус Христос. Нарича се още Възкресение Христово или Пасха. 

Седмицата преди Великден се нарича Страстната седмица, в която тече подготовката за празника. Тя е последната от живота на Исус Христос. Първият ден от нея започва с влизането му в Йерусалим, където тържествено го посрещат с палмови клонки, а последният ден от Страстната седмица завършва с възкресението му. Дните от тази седмица се назовават като Велики. 

В кой ден от седмицата какво се прави? 

• Велики понеделник, вторник и сряда са отредени за почистване на домът. Пролетното или Великденско почистване, което се прави за здраве. 

• Велики четвъртък е ден, в който има строга забрана да се работи и е единият от дните в които може да се боядисат яйцата. 

• Велики петък наричан още Разпети петък, се посещава църква и се минава три пъти под масата, което се прави за здраве. 

• Велика събота сутрин се ходи на гробища и се подават на гробовете на мъртвите вино, боядисани яйца и козунак или хляб за душите им. Това е вторият подходящ ден да се боядисат яйцата, както и за приготвянето на козунака. 

Великден се празнува три дни, възкресението на Исус Христос се празнува на третият ден, след като е бил разпнат и погребан. В събота преди полунощ във всички храмове се обслужва тържествена литургия. Точно в полунощ свещеникът съобщава, че е настъпил часът на Възкресението, като изрича думите „Христос Воскресе”. Той излиза със запалена свещ от църквата, от която всички хора вземат огън за да запалят свещите си, които после да отнесат в домовете си. Смята се, че като отнесат запалената свещ Исус Христос ще влезе в дома им.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност