Close search

Великденските яйца

Великденските яйца Всичко за Великденските яйца Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Няма точни данни кога са започнали да се боядисват яйца. Обаче има информация, че това се е случвало още в древните Египет, Персия, Рим и Китай. 

Смята се, че яйцето е символ за зараждането на живота. В Рим, когато Мария Магдалена се срещнала с императора му подарила обагрено с червен цвят яйце, символизиращо Христовата кръв. От тогава произлиза традицията християните да си подаряват боядисани в червен цвят яйца на Великден. В последствие и до наши дни се използват много цветове, ефекти и декорации за яйцата. 

Кога се боядисват яйцата? 

Традицията повелява яйцата да се боядисват в четвъртък или събота. Най-възрастната жена в къщата боядисва яйцата. Първите три яйца се боядисват в червен цвят. Веднага след като ги боядиса с първото боядисано яйце рисува кръст върху челата на децата, а след това и на останалите хора в къщата. Този ритуал се изпълнява за здраве и благополучие. Първото яйце се слага пред икона и се оставя до следващата година. Второто червено яйце се търкулва на нивата, за да е плодородна годината и богата реколтата. Третото се оставя за празничният козунак и се разрязва така, че за всеки член от семейството да има парче. 

Как се варят яйцата? 

• Важно е да са били извън хладилника (на стайна температура) 2 часа преди варене;

• На дъното на тенджерата се слага парче тензух или малка кърпа за да не са в пряк контакт с огъня (за по-голяма сигурност някои хора използват и крачол на чорапогащник в който слагат яйцата);

• Сипва им се студена вода, която да покрива яйцата 2 пръста;

• Водата се подсолява с 2 супени лъжици сол;

• Варят се на слаб огън. 

Яйцата се варят от 3 до 10 минути: 

- За рохки яйца от 3 до 6 минути; 
- За нормално сварени яйца от 6 до 8минути; 
- За твърдо сварени яйца – от 8 до 10 минути.

Методи за боядисване на яйца: 

В боите се слага по 1 лъжица оцет за да хващат по-добре цветовете. Изберете подходяща качествена боя, която да е безвредна. 

1. Интересна е декорацията с листа от магданоз, здравец или детелина. Взема се марля, тензух или чорапогащник, с който се увива яйцето заедно с листото за декорация. Потапя се в боичката като е добре опънато за да се оцвети, след това се изважда и оставя за 5 минути да изсъхне, и вече може да се отстрани плата и листото. На мястото, където е било листото не се е оцветило и се получават много красиви форми. 

2. Метод с памук за шарени яйца. Взема се парче памук достатъчно за да се увива около яйцето и върху него се изсипва по 1 лъжичка от различните цветове боя, след което яйцето се увива в памука и се изчаква да се оцвети. Получават се красиви шарки. От един памук могат да се оцветят 5-6 великденски яйца. 

3. Рисуване с восък върху яйцата. За тази цел са нужни восък, топли яйца и фантазия. След като се изрисуват, се потапят в боите и там, където е восъкът боята не хваща. С добри идеи и фантазия можете да изненадате всички в дома. Също, яйцата може и да са писани, тоест с восък да се изпишат имената на хората, за които ще са и след това да се боядисат. 

4. Великденски яйца с мраморен ефект. Получава се като към боята се прибави 1 лъжица олио и когато се потопи и извади яйцето е на капки, като мрамор. Също може да се потопи в друг цвят и става още по шарено. Този метод за боядисване на яйца е много атрактивен. 

5. Веднъж боядисани яйцата се оставят да престоят половин един час, след което с памучен парцал или памук с малко олио се намазват/ полират за да заблестят. Подреждат се в красива кошница за яйца и са готови за празника.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност