Видовете бира
Бирата, известна и като пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка като цяло след водата и чая.
Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Може да се добавят и други аромати посредством билки и плодове. Мястото, където се произвежда бирата се нарича пивоварна. Бирата се продава най-често в стъклени бутилки и метални кутии, а също така в пластмасови бутилки, кегове и бурета.
Според начина на ферментация бирата най-общо се дели на: ейл, лагер и ламбик. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4% и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири. Бирата е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е германският фестивал Октоберфест.
Видове/типове бира:
Не съществува единна система на класификация на отделните видове бира в цялото им разнообразие. Мненията на различни европейски и американски автори се разминават по въпросите на класификацията. Но като цяло се класифицира по следния начин:
Според начина на ферментация
В Америка и повечето европейски страни основната класификация на типовете бира е според начина на ферментация. Съгласно този критерий повечето видове бири се подразделят на типовете лагер и ейл.
Ейл - ферментира в горната част на контейнера и при по-високи температури (15-25 °C) с използване на дрожди за висока ферментация. Различните видове ейл често имат плодов привкус и по-високо алкохолно съдържание и се отличава с по-силен аромат и по висока плътност в сравнение с лагера.
Ла́гер - най-разпространения в света тип бира - повече от 90 % от видовете бира са лагер. При производството на лагер се използват дрожди за ниска ферментация. Процесът протича при ниски температури - около 5-15 °C, след това за дълго време бирата се съхранява при температура от около 0 ° C - през това време тя изсветлява и се насища с въглероден диоксид. Като цяло процесът на ферментация е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати и задължително се консумира силно изстудена.
Ламбик - това е белгийска бира, която се прави в района на Брюксел чрез спонтанна ферментация с диви дрожди, които виреят само там. Тази бира е изключително ароматна.
Хибридни и специални бири
Хибридни бири — производството им е свързано с комбиниране на съставки и технологии, характерни за различни типове бира.
Специални бири — към тази категория се отнасят необичайните по състав видове бира, а също така и бирите с различни добавки и родствените на бирата напитки на основата на ферментация, например рот бира.
Според цвета
Класификацията на бирата по цвят е широко разпространена в Източна Европа и Русия, а също така и в някои западноевропейски страни като Испания. Различават се тъмно, светло, червено и бяло пиво (бира).
При производството на тъмна бира се използва препечен малц. Цвета на бирата се определя от степента на изпичане на малца и количеството тъмен малц, използван при варенето. Най-тъмните сортове малц не могат да се използват самостоятелно без светли сортове, тъй като при изпичането си губят ензими, необходими за озахаряване на течността.
Отчетлива съпоставка според цвят и способ на ферментация е невъзможна: примерно: тъмната бира може да бъде както ейл, така и лагер.
Според вида малц
Преобладаващия сорт бири в света се правят от ечемичен малц. В някои видове бира ечемичния малц частично се заменя с малц от други зърнени култури. В резултат на използването на такъв малц се получават съответно пшенична бира, ръжена бира, оризова бира, царевична бира (например: тесгуино, хапосю).
Съществуват също така и екзотични напитки като така наречените бананова бира, млечна бира, плодова бира и билкова бира, но в болшинството случаи тези напитки от традиционна европейска гледна точка трудно могат да бъдат наречени бира.
Адаптирано от Nelson, Max. The Barbarian's Beverage: A History of Beer in Ancient Europe. Routledge, 2005
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook