Close search

Видовете суши

Видовете суши Суши не е просто японско ястие, за мнозина то е ритуал в събота вечер, начин да се докосваме често до културата на Япония. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Суши не е просто японско ястие, за мнозина то е ритуал в събота вечер, начин да се докосваме често до културата на Япония. Не забравяйте да го приготвите и консумирате само с качествени и пресни продукти.

Ето няколко любопитни истории, свързани с любимото ни суши.

1. Въпреки че Япония получава пълните заслуги за това, което наричаме суши в наши дни, първите суши хапки са се зародили в Югоизточна Азия по поречието на р. Меконг. След това ястието се пренася в Китай и едва тогава рецептата за суши стига до Япония.

2. Първоначалната идея за консумация на суши е била то да бъде евтина, бърза закуска, която да се яде с ръце по време на театрално представление, подобно на пуканки.

3. Единственото нещо, което е забранено на Императора, е да яде суши от риба балон. Тъй като тя съдържа смъртоносна за човека отрова в жлезите си, и ако сушито не бъде приготвено правилно, съществува реална опасност за здравето. Суши майсторите, които се обучават в приготвянето на хапки от риба балон биват признати едва когато изядат собственото си творение и оцелеят.

4. Японците са толкова нетърпеливи, че нямали време да чакат рибата да се сготви. Така било измислено сушито.

Втори вариант на тази легенда:
Жената към мъжа: “Гостите ще дойдат след 3 минути! Картофите изгоряха, печката се развали, магазините са затворени. Имаме само ориз. Направи нещо!” Мъжа поглежда към аквариума с риба. И така сушито било измислено.

Представяме ви най-популярните видове суши, който представляват малки рулца от нори (водорасли), в които са увити оризът, зеленчуците и/или рибата. Това са така наречените Маки-та:

Хосо-маки – имат диаметър около 2 см. и се правят най-често от само един вид плънка (освен ориз се слага само авокадо, или само риба, или само … нещо друго).

Футо-маки – ролцата са с диаметър около 4 см. и са малко по-дебели от Хосо-макито; обикновено са вегетариански, но за сметка на това са доста „богати” от към пълнеж;

Ура-маки – за разлика от горните две Маки-та, при това оризът е от външната страна, а норито и плънката са отвътре; върху ориза обикновено има вкусни сусамови семенца (за разкош );

Тека-маки – Маки пълнено с риба тон

Те-маки – конусовидно Маки, което японците обикновено си приготвят в домашни условия „набързо”.

Нигири – Това е другият популярен вид суши след Маки. Общо казано Нигири е топка ориз, върху която е сложено парче риба (сьомга, риба тон, скарида, октопод и пр.). Често пъти между ориза и парчето месо се слага съвсем малко Уасаби.

Всички необходими продукти, за да си приготвите суши у дома, можете да намерите ТУК

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност