Close search

Видовете уиски

Видовете уиски Видове уиски Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всеки от нас поне веднъж е опитвал тази напитка. Но какво всъщност означава уиски и как се характеризира?

 "Whisky" на английски е взаимствано от древното название на тази алкохолна напитка, която на келтски се е наричала „uisge beatha“ и „usquebaugh“ - „вода на живота“. На английски това звучи „uishgi“ и оттам „whisky“.

"Scotch" този тип название на уискито означава, че е дестилирано в Шотландия (Scotland) - това е запазена марка в цял свят. Единствено уиски отлежало и дестилирано в Шотландия може да има на етикета си думата „scotch“.

"Irish" (Ирландско) това название означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия (Ireland)
„Malt Whisky“ (Малцово), че материалът за производството е само от ечемичен малц. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blend Whisky“.

"Bourbon" (Бърбън). Съществуват някои много качествени видове зърнено уиски. Американското чисто уиски тип "Straight Bourbon" се произвежда от малцова каша с поне 51% съдържание на царевица (обикновено около 70%). Останалите количества в производствената каша се допълват от пшеница и/или ръж и ечемична смес. „Бърбънът“ се произвежда от 51% царевична каша, чистото ръжено уиски се произвежда от 51% ръжена каша. Наименованието Bourbon идва от името на областта Бърбън Каунти, което е в щата Кентъки.
Американските уискита отлежават в бъчви от бял американски дъб, които се опушват. Отлежаването обикновено е 2 години, което не е законовото изискване за отлежаване на обикновения бърбън, но е минимален срок на отлежаване на стрейт-бърбъна според американските закони. На практика бърбънът трябва да отлежава не по-малко от 4 години.

"Sour Mash", с което се обозначава американското уиски със солен или леко кисел привкус (в превод "Кисела малцова каша"). В същност това идва от използването на киселина в процеса на производство. Тя регулира развитието на бактерии. Освен това, се постига подобряване на консистенцията и качеството на напитката. „Mash“ е кашата от вряла вода и зърно - изходна суровина.

"Malt" всъщност е покълнал във вода ечемик, който след това се изсушава на пещ. Малцовият процес превръща скорбялата в зърната в разтвор, съдържащ захарна малтоза, и така прави ферментирането възможно. Изсушаването на малца в пещта спира растежа на ечемичните кълнове, а торфът, използван за гориво на пещта, придава аромат на опушено на малца.

"Grain Whisky" за разлика от малцовото уиски е произведено от ечемични, житни или царевични непокълнали зърна.
В Шотландия има само 8 производителя на зърнено уиски. Надписът „Single Malt“ показва, че уискито е направено само от една спиртна фабрика и по никакъв начин не е смесвано с други продукти. Все пак трябва да отбележим, че по всяка вероятност това уиски съдържа няколко партиди в период 2-3 години. В Шотландия има 100 фабрики за малцово уиски, повечето от които са съсредоточени в долината Spey в Североизточна Шотландия. Друга част от тях са на северния остров Islay, а трета е групирана около Campbeltown. 

Чистият въздух и красивата природа на Шотландия няма как да не оказват влияние върху неповторимият вкус на уискито. Открий красотата на местната природа в пълния й блясък, в този материал на Termo.bg.

"Vatted Malt" е смес от „single malts“. Така се произвежда продукт, по-плътна смес, и може да се „настрои“ по начин, подчертаващ определен вкус. Такова уиски може да бъде по-малко търсено и да формира удобно представяне на богатия и различен свят на истинското single malts. Почитателите на малцовото уиски обаче ще спорят, че точно това смесване придава на малца неговото обаяние.

"Blended Scotch" - уискито с такъв етикет съдържа разбъркано в различни съотношения малцово и зърнено уиски, в съотношение 40:60. Добре смесеното уиски има и над 40% малц. По-евтините марки се задоволяват с около 30% малцово съдържание.

"Cask Strength" е прясно дестилирано малцово уиски, със съдържание на алкохол над 65 градуса. След като отлежи се смесва с вода и процентното съдържание на алкохол намалява на около 40 градуса. Отдавна съществува мнението, че вкусът на уискито е по-добър, ако то бъде бутилирано чисто и при употребата му потребителя сам го смеси с вода. Макар, че това никога не е доказано, логически или научно, днес е довело до създаването на "Cask Strength" малцово уиски, няколко компании бутилират при 57-63% алкохолно съдържание. Толкова силно и чисто уиски, трябва да се консумира много внимателно, макар и повечето хора да го разреждат с малко вода.

"Възраст" - един от важните критерии. Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12 годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12 годишно, а не става 22 годишно. На етикета или бутилката трябва и ще намерите колко години е отлежавало и през коя година е бутилирано уискито.

И говорейки за уиски, колегите от Bulevard.bg споделят любопитна информация относно, кое точно е най-скъпото уиски в света. Вижте го тук.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност