Close search

Винен празник в сърцето на София

Винен празник в сърцето на София 90 изби от 10 балкански държави ще участват в първото издание на Първия балкански винен фестивал. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

90 изби от 10 балкански държави ще участват в първото издание на Първия балкански винен фестивал.

38 от представените изби са български, а останалите са от Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Хърватска, Черна гора, Словения, Унгария, Румъния – новината съобщи на специална пресконференция днес Галина Нифору – изпълнителен директор на форума.

Събитието ще се проведе в две части. Конкурсната програма е предвидена да се проведе на 14 и 15 юни. За приза “най-добро вино на Балканите”, изработен от Кольо Карамфилов, ще се борят над 400 вина от региона. За първи път най-големи експерти в областта на виното (Masters of Wine) ще оценяват балканските вина. Председател на BIWC e единственият на Балканите и Югоизточна Европа Master of Wine Konstantinos Lazarakis – Гърция. Място в световноизвестното жури намират и имената на Christy Canterbury MW – САЩ, Caroline Gilby MW - Великобритания, Paul Liversedge MW – Швейцария, както и много други винени експерти, които ще помогнат да се изгради позитивния имидж на балканските вина в световен мащаб. Ще победи онова вино, което според международното жури е най-елегантно, най - комплексно и най – добре ориентирано към пазара.

Втората част на събитието е предвидена за широката публика и ще се проведе на 16 и 17 юни 2012 г. Любителите на виното ще могат да дегустират вината, участвали в състезанието, както и спечелилите вина – ще бъдат представени над 350 вина. Паралелно с изложбената част, желаещите ще имат възможността да научат някои от тайните на професионалистите в областта на експорта, търговията и маркетинга на вино. Любителите на виното ще почерпят опит от експертите за комбиниране на виното с храна, любопитни факти за развитието на винопроизводството на Балканите, както и редица други теми, които ще бъдат представени в майсторски класове и лекции, водени от световно признати експерти и членове на международното жури.

Източник и снимка: woman.hotnews.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност