Close search

Яйцата крият неподозирани качества

Яйцата крият неподозирани качества Неподозираните качества на яйцата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Познати на всички хора по свта, яйцата са един от най-забележителните продукти.

Най-полезните яйца са тези, които са отгледани с много любов. Те имат уникално съдържание, „склад на хранителни вещества“. Съдържат аминокиселини, мазнини, въглехидрати, богати са на витамини A, D, Е. Яйцата се състоят от белтък и жълтък. В белтъка на яйцето се съдържат всички незаменими аминокиселини за организма. 

Протеинът се усвоява много добре от организма, почти 100%, само 17 калории и почти никакви мазнини в състава си. В жълтъкът също има протеини, мазнини, въглехидрати, ценно за витамините от човешкото тяло A, E, D, B и минерали: калций, желязо, цинк и манган. В него има някъде 50-55 калории. Съставът на яйцето е просто безценен. 

Например, витамин Е е от съществено значение за укрепване на кръвоносните съдовете, сърцето, притежава противотуморния ефект. Витамин D е необходим за здрави кости и зъби. Освен това, яйцето съдържа уникалното вещество – Лутеин – мощен естествен антиоксидант, който има положителен ефект върху зрението. 

За бременни жени е полезно да включват в диетата си яйца, защото те съдържат необходими вещества (холин и лецитин) за правилното развитие на мозъка при плода. Яйцата могат да се ядат и от хора, които искат да губят тегло. Както бе споменато по-горе, яйцето е с много малка калорийност , но относително висока хранителна стойност. Съдържа протеин, способен да извежда излишната течност от тялото. Но мнозина смятат яйцата са източник на вредния холестерол и се опитват да се предпазят от този продукт.

Последните проучвания показват, че яйцата неутрализират холестерола и лецитин и са безопасни. Но въпреки това не са много полезни за хора с висок холестерол, пише още Полина Иванова от zdravedae.com.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност