Close search

Бобът – отличен източник на витамини, минерали, протеини

Бобът – отличен източник на витамини, минерали, протеини Малко повече за бобът Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В България бобът често присъства на нашата трапеза. Оказва се, че е познат на човечеството още от древни времена. 

Не само заради вкусовите му качества, но и заради здравословните ползи от неговата употреба, боб се хапва на всички континенти.

Използва се при правенето на козметика, дори се използва като лекарство. По-специално за този продукт е, че съдържа аргинин. Това вещество е много полезно за хора с диабет. Използването на хранителните зърна помагат за намаляване на нивата на кръвната захар, поставяне на метаболитните процеси в инсулиноподобен ефект на тялото. 

Също така е полезно за диабетици да се смесва боб и листа от боровинки. Бобът е в състояние да осигури успокояващ ефект върху нервната система. Антибактериалните му свойства предотвратяват зъбен камък.

Подходящ е за консумиране за хора болни от туберкулоза, атеросклероза, заболяване на сърдечно-съдовата система и хипертензия. 

Високата концентрация на минерали, витамини, протеини, могат да бъдат отнесени към боба в категорията на медицински и хранителни продукти. Особено ценни са ястия от фасул през пролетта – зимния период, когато продуктите, консумирани от хората са с много намалено ниво на витамини. 

Самото ядене помага да се нормализира секрецията на стомашния сок, да се разтварят камъни в жлъчката. Антимикробните свойства на зърната придават благоприятен ефект върху хода на възпалителни заболявания на черния дроб, пише още Полина Иванова от zdravedae.com.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност