Close search

Йордан Дъбов: Ставаме все по-взискателни към кафето, което пием

Йордан Дъбов: Ставаме все по-взискателни към кафето, което пием Днес сме на гости на бариста Йордан Дъбов в My Gourmet Cafe Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Днес сме на гости на бариста Йордан Дъбов в My Gourmet Cafe. 

Йордан е от тези позитивни хора, които с радост срещаме. Той е учил музика в Прага и оценява шансовете си в музикалния бранш като големи, но… подобно на повечето студенти започва да работи като барман в един от най-добрите джаз клубове в Прага. Там се научава да прави и сервира коктейли. След като натрупва опит, му предлагат работа на друго място в същата верига. Постепенно се издига до мениджър на бара, докато не стига до мениджър на четири хотела в центъра на Прага. И всичко това е съчетавал с немалък брой концерти. По това време е бил и първият му сблъсък с кафето, след което решава да завърши курс за баристи.

My Gourmet Cafe е идеен продукт на компанията Мy Gourmet World, чиято философия се базира на пет основни принципа: качество, свежест, достъпност, разнообразие и сътрудничество. Компанията Мy Gourmet World e специализирана в печенето и доставянето на гурме кафета. Kафета, идващи от плантации, които се грижат за качеството на зеленото зърно и имат ясен и гарантиран произход, разказва ни Йордан, докато заедно с него и chef Ивайло Петков тестваме няколко вида от кафето. 

Показва ни и кафеените зърна. Зърната, които ползват са получили награди в престижни конкурси, като "Cup of Excellence". Специфично при My Gourmet Cafe е, че кафето се пече по поръчка - това означава запазване на свежестта и вкусовите качества на кафето. А какво по-хубаво от това, че кафето започва да се приготвя, едва след като е поръчано?!

Разглеждаме асортимента на My Gourmet Cafe, който определено впечатлява. Може да намерите както еднотипна "Арабика", така и смеси за шварц кафе и еспресо, безкофеиново кафе и различни екзотични сортове. 

Йордан ни разказва още, че годишно тестват над 300 вида кафе от различни региони по целия свят и по този начин подбират най-доброто зелено зърно, което изпичат в една от най-добрите печки за кафе "Probat".

И така, сега сядаме на чаша горещо кафе и си говорим... за кафе разбира се!

Каква е кафе културата в България и претенциозен ли е българският консуматор?

Кафе културата се развива с нормални за страната ни и начина ни на живот темпове. За съжаление обедняваме с всяка година, но пък започваме да обръщаме внимание на това какво си купуваме. Разбираме, че не сме най-богатите в света. Когато го разберем, започваме да ценим нещата, които си купуваме. Във връзка с кафето това важи с пълна сила. Ставаме по-взискателни и искаме за парите си повече. Повече вкус, повече информация. Защото те вървят ръка за ръка - имайки информация за едно кафе, колкото по-обилна и щедра е тя, толкова по-голям е шансът кафето в чашката ни да бъде добро, преди да го опитаме. Естествено това е много бавно и много трудно, защото от една страна големите производители нямат интерес да се шуми много и да се говори за добро кафе, от друга страна малките "играчи" или малките пекари на кафе, каквито сме ние, стават все повече и повече в България. Проблемът е, че много хора, които си купуват печки за кафе си мислят, че ще си купят някаква суровина, някой ги убеждава, че тя е добра, ще я изпекат и крайният резултат ще бъде добър. А това не винаги е така. Все още не са интелигентни по темата, като конкуренцията на този етап е много слаба - въпреки това нещата се случват добре. Бавно, но славно, както се казва.

Как можем да разберем дали кафето, което пием, е качествено?

Като го опитаме и то като го опитаме честно. Това означава без да добавяме нищо, което да промени вкуса му. Защото иначе няма как да разберем дали е качествено - качественото кафе има вкус на кафе. Вкусът на кафе е с усещане за плод - сладък, приятно сладък на небцето, с приятен и дълъг вкус, различен от самия вкус на кафето. Могат да бъдат комбинация от различни плодове. Може да усетите и какао, може да усетите шоколад, ядки. Вкусът на кафето не е горчив, вкусът на кафето не е кисел. Имайте предвид, че той трябва да бъде киселинен, свеж, но не трябва да бъде кисел. Вкусът на кафето не е гумен, не е плосък. Като цяло, това е начинът - да го опитаме и да потърсим тази сладост, тази киселинност и послевкус.

Как се появи страстта ти към кафето и кое ти е любимо?

Колкото повече един човек се занимава с кафе сериозно - това означава да те интересува основно само кафето, толкова повече се "заразяваш" и искаш да правиш, и да учиш, и да научаваш, да споделяш знанията си с другите хора. Изпивайки едно кафе се замислих защо е добро и все още няма да забравя това кафе, и искам да го намеря отново, да го опитам и да дам възможност на другите хора да го опитват. Това е мотивацията!

Къде в София са най-добрите заведения с качествено кафе?

Bar and Dinner "Lazy life & food", веригата ресторанти и хотели FPI Hotels & Resorts, bar and dinner "By the way", coffee shop "Фабрика дъга", сладкарница "Росиче", ресторант "Este", японски ресторант "Hamachi" и др.

Каква е следващата ти цел?

Следващата ми цел е да правим още по-добро и по-добро кафе.

Какви са твоите тайни и тънкости в приготвянето на кафе?

Нямам тайни.Опитвайки едно кафе на масата, то трябва да ти разкаже всичко. Трябва да бъде "отворено". Едно от най-трудните неща е да се намери добра суровина, това може да се нарече тайна. Начинът, по който ние купуваме суровина, директно от фермерите. По-скоро ноу-хау е това, да се опиташ да изпечеш кафето по-добре, отколкото да работиш с клишета и формули. Ние се опитваме просто всеки път да работим по-добре и по-добре. Това е нашата малка тайна :)

Автор и снимки: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност