Close search

За или против кафето?

За или против кафето? Истината за кафето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кафето винаги е било спорна напитка от медицинска гледна точка.

Десетките изследвания, които са правени за въздействието на кафето върху човешкия организъм, дават противоречиви оценки, като едни отчитат положителните му страни, а други - негативното му влияние върху функционирането на тялото, споделят колегите от zdrave.bg.

Ето пет причини, които могат да се окажат основателни, ако не да откажете, то поне да ограничите употребата на кафе:

Кафето повишава кръвното и е вредно за сърцето

Да, с кафето трябва да се внимава, ако страдате от повишено кръвно налягане, особено, ако вече ви е поставена диагноза хипертония. Според данните от редица изследвания кафявата напитка наистина създава предпоставки за повишаване на кръвното и постепенно то може да остане в постоянно високи граници. И ако две-три малки чашки на ден няма да причинят голяма вреда, то надхвърлянето им може да се окаже опасно – дори за хората, които нямат други предпоставки за поява на хипертония.

Кафето предизвиква безсъние

Една от положителните страни на кафето е, че стимулира работата на нервната система. При злоупотреба обаче, както и при някои предпоставки от други характер, това стимулиране може да прерасне във възбуда, която да доведе до безсъние. Затова ограничавайте употребата на кафе вечер.

Има млака група от хора, на които кафето действа сънотворно.

Кафето води до налепи по зъбите

Може би сте забелязали, че любителите на кафе, не се отличават с много бели зъби. Мазнините и въглехидратите в него, както и захарта, с която повечето хора го употребяват, способстват за образуването на жълт налеп по зъбите. За щастие той е неприятен само от естетична гледна точка - не води до кариес или заболявания на венците.

Кафето повишава холестерола

Кафестолът, който се съдържа в кафето, значително повишава нивото на холестерол в кръвта. Най-много кафестол се съдържа в еспресото и в кафето, приготвено с кафеварка. Установено е, че употребата на така приготвено кафе по четири-пет чашки дневно в продължение на месец повишава показателите на холестерола с 6-8%. В кафето без кофеин също се съдържа кафестол.

Кафето води до зависимост

Кофеинът е наркотично вещество. Той действа на зони от мозъка, отговарящи за чувството на удоволствие. Вегетативно-съдовата система на любителя на кафе се намира в зависимост от ароматната напитка и затова отказва да работи пълноценно, ако не бъде задоволен кофеиновият глад. Такъв човек сутрин без чаша кафе се чувства отпаднал и потиснат, не може да се справи със сънливостта, има проблеми с кръвното и често страда от главоболие.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност