Close search

Малините - вкусни и полезни

Малините - вкусни и полезни 200 г малини са достатъчни да покрият необходимото количество витамин С за деня Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Малината (Rubus idaeus) е диво или културно многогодишно храстовидно растение от род розоцветни, достигащо на височина най-много до 2 метра. Плодът му се нарича със същото име. Съществуват около 320 вида.

Плодът на малината е сложен — образуван е от многобройни малки костилчести плодчета, долепили се едно до друго, сочни и ароматни. Във всяко плодче има малка крехка семка, която се яде.

Историята на малините в Европа започва, когато кръстоносците ги донасят със себе си, на връщане към своите земи. За родно място на вкусния плод се счита планината Ида в днешна Турция. Въпреки че през 18 век малините са вече широко известни в Европа, отглеждането им в много места започва едва век по-късно. 

Малините са сладки на вкус, а от тях се получават различни продукти — сладко, сироп, желе, мармалад, конфитюр. Използват се и в медицината, както и за подправка.

Най-често срещани са две реколти малини: такива, които растат през юни месец, а също има и такива през пролетта. Пролетната реколта излиза в края на Юли и в края на Август и продължава докато не стане студено. За да се произведат добри малини, времето трябва да не бъде много влажно, нито много сухо или горещо. Малините са податливи към гъбички, ако времето е прекалено влажно и мокро.

Малините имат много цветове, освен червени, те могат да бъдат черни, в пурпурен цвят или златисти. Малините са тип къпина и са известни като Захарни малини. Те са различават от къпини по това, че имат кухина, когато се откъснат от стеблото.

Състав на малините

Малините съдържат високо количество калий, витамин А и калций. Те съдържат и около 45% от препоръчителния дневен прием на витамин C. Малините, са много здравословна храна, съдържат голямо количество витамин C и нямат мазнини, холестерол или натрий. Те също са добър източник на желязо и фолати (който се използва, особено при лечение на ниско червени кръвни клетки или анемия).

Малините са богати на фибри. Половин до един килограм малини на ден може да осигури двадесет до тридесет грама фибри, които са задължителни за възрастните за деня. Затова ако имате възможност, хапвайте с удоволствие малини, капини и боровинки.

100 г малини съдържат 52 калории, 1.2 г белтъчини, 0.65 г мазнини и 11.9 г въглехидрати.
200 г малини са достатъчни да покрият необходимата дневна доза витамин С.

Употреба и съхранение

Малините могат да се съхранят в хладилник за 2-3 дни, в зависимост от състоянието, в което са били откъснати. След няколко дни обаче, плодът губи свежестта, цвета си и се съсухря.

Не измивайте плода, докато не сте готови да го изядете. Измиването ги прави по-податливи към разваляне.

Малините са по-нетрайни от боровинките и ягодите, затова по-бързо ги поставете в хладилника. Температури между 3 и 8 градуса са най-добри за съхранение на малини, но внимавайте да не замръзнат.(Пресните малини са силно податливи към увреждане при замръзване).

Поради трудното съхранение консумирайте малините колкото се може по-бързо. Изсипете ги в широка чиния и отстранете мъхчетата и гъбичките по тях, ако има такива.

Малините са много вкусен плод, който може да се консумира самостоятелно или в комбинация с редица други плодове. Освен това от малините се правят вкусни сладка, компоти и сокове. Малините влизат в състава на едни от най-вкусните торти и сладкиши, те могат да се използват както за украса, така и за пълнеж на сладките изкушения.

Малини се комбинират много добре с боривинки и ягоди, а самостоятелно могат да се добавят в сутрешното мюсли. Пасирайте малините с лед и получете вкусен домашен сладолед. Замразените малини се използват по-същия начин - в сладолед, с мляко или в мюсли. Сушените малини може да сложите във вкусен пълнозърнест кейк с ядки.

Ползи от малините

Малините съдържат киселина, която предпазва организма от ракови заболявания. Също така служат за понижаване на кръвната захар и за отстраняване на въглехидратите от кръвта на диабетиците. 

Малините подобряват храносмилането и се препоръчват като облекчаващо средство срещу стомашни болки, а високата им киселинност помага при стомашно-чревно разстройство. 

Кумаринът в малините нормализира съсирването в кръвта и укрепва кръвоносните съдове.

Доказано е, че малините имат силно изразено противотемпературно действие. 

При лека настинка не е необходимо да прибягвате към лекарства. Отвара, приготвена от кипнати сухи малини, според много лечители има свойството да сваля телесната температура. Тази отвара ще ви отърве от простудните болести, без намесата на медикаменти.

Малините са добро решение и при махмурлук, тъй като имат способността бързо да пречистват тялото от вредните съставки на алкохола.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност