Close search

Задава се световен дефицит на виното

Задава се световен дефицит на виното Задава се световен дефицит на виното Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Световен дефицит на вино се задава в най-близко време. Това показва проучване на инвестиционната банка Morgan Stanley, цитирано от manager.bg. Неприятната ситуация е следствие на недостатъчното производство на благородната напитка през миналата година, когато недостатъкът на пазара достигна 300 млн. каси.

Основният срив в производството е на територията на Испания, Франция и Италия. В тези три страни се произвеждат 60 процента от всичкото вино в света. Допълнителен проблем е и фактът, че през последните години лозарските земи там намаляха.

Дефицит има, но потребление не липсва. От 2000 г. то се е увеличило с 8 на сто в световен мащаб. Консумацията на вино достигна своя пик през 2004 г. и оттогава леко се снижава. Това е особено забележимо в Европа, където тя е паднала с една четвърт. 

В така наречените „нови” страни винопроизводителки – САЩ, Австралия, Южна Африка, Аржентина и Чили, се отбелязва ръст. Засега обаче те съставляват едва 30% от световното винопроизводство.

Консумацията на вино е скочила най-вече в САЩ и Китай. Американците са започнали да пият два пъти повече, отколкото в началото на новия век, а в Китай ръстът е 150% за последните 5 години. През 2005 г. китайците са изпивали по 70 млн. каси годишно, а през 2012 – вече 230 милиона. Очаква се, че през следващата година те ще достигнат 250-те милиона, а през 2016 г. – невероятните 400 млн.

В Китай е отбелязан и най-същественият ръст на производство на напитката. От началото на века засадените с лозя земи в страната са се увеличили почти двойно и вече съставляват 7,5% от всички такива площи в света.

В отчета се отбелязва, че е нужна повече от една лоша година, за да се разгърне негативната тенденция. Дефицитът обаче няма да може да бъде компенсиран, ако не се засадят повече земи с винодайни лозя.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност