Защо някои сортове чушки са люти
Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове
чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони,
които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни
количества топлина, въпреки че, действително няма физическо изгаряне. Всеки
път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено
очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате
така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната
по-вкусна, съобщават от foodpanda.
Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците.
Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook