Close search

Защо витамин D е чудотворен?

Защо витамин D е чудотворен? Чудотворното действие на витамин D Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Д-р Бианка Мадисън-Вулета се е посветила на интегративната медицина и лечение, има голям опит в превантивните здравни грижи, медицината против стареене, в здравните стратегии относно връзката ум-тяло, управлението на емоциите и стреса, на фирмения уелнес. 

Д-р Мадисън има частна практика в Лондон и е водещ практикуващ холистик, членува в Допълнителната медицинска асоциация. Изнася лекции в родината си и по света с идеята да популяризира сред хората природните и превантивни грижи за здравето. В края на миналата седмица д-р Бианка Мадисън-Вулета говори пред българска аудитория на семинар на Аква Сорс за ползите от витамин D. Тя участва в екипа, разработил най-новия продукт на АкваСорс – Органичен витамин D.

Всички са слушали, че витамин Dе важен за костите, знаят, че на малките бебета той се дава като добавка против рахит. Само че той е много по-важен, отколкото предполагате.

Защо е чудотворен витамин D разказва д-р Бианка Мадисън-Вулета.

Съществуват два основни вида витамин D, които нашето тяло усвоява. Единият е витамин D2. Той се синтезира от растенията под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Същите лъчи, когато попаднат върху кожата на човека, превръщат една форма на холестерола във витамин D3.

Витамин Dсе усвоява на базата на хормони и самият той е прохормон/предшественик на хормон/, заради което той действа върху целия организъм, а рецепторите, които го възприемат, го метаболизират във всяка клетка, обяснява д-р Вулета. Когато сме изложени на слънце, кожата произвежда витамина, а кръвта го пренася до черния дроб, където той се активира чрез хидроксилиране. След това вит. Dпреминава повторно хидроксилиране в бъбреците, в резултат на което се образува стероиден хормон, активна форма на вит. D, която играе ключова роля в калциевата хомеостаза. През тези процеси минава и приетият чрез храната витамин D.

През последното десетилетие научните публикации за витамин D растат и става ясно, че усвояването му е дори по-важно от това на калция.

Според учените над 50 % от населението на земята има дефицит от този витамин. Причината е, че хората все по-малко време прекарват на слънце. А когато го правят, са толкова наплашени от вредното въздействие на лъчите, че се мажат със слънцезащитни кремове, които пречат на синтеза на витамин Д, пояснява д-р Бианка Вулета. Много хора с мислят, че когато стоят зад прозорците и слъцето ги огрява, това е достътъчно, но всъщност се заблуждават, казва още специалистката. Не е за вярване, но дори в слънчево Маями 70 % от хората страдат от недостиг на витамин D.

Географската ширина, силата на слънцегреенето, дължината UV лъчите, чистотата на въздуха, гъстота на населението и поведението на човека- дали той прекарва дълго време на закрито, всички тези фактори са от значение за матаболизма на вит. D. С ниско съдържание на вит. D е и майчината кърма. Особено ако майката е била в предклиничен дефицит, то има голям риск и бебето да се роди с дефицит.

Д-р Бианка Мадисън развенчава мита за висото съдържание на вит. D в рибеното масло.

Но защо витамин D е толкова важен? Над 50 гена се повлияват значително от усвояването му, тъй като с тях са свързани рецепторите му. Витаминът има значение и за общото физическо състояние и за енергията на организма, уточнява д-р Вулета. А най-новите научни проучвания са установили, че витамин Д може да има много благотворно влияние върху пациенти с диагноза рак.

При повечето болни от рак бил установен дефицит на витамин D! 

Ролята на витамин D за превенцията на онкологичните заболявания се свръзва с неговото значение при делението на клетките. Освен това той защитава клетките от окисляване. Над 200 клинични изследвания доказвали благоприятния ефект на вит. D и калция върху раковите заболявания. Д-р Бианка Мадисън твърди, че над 600 000 случая на рак на гърдата и на дебелото черво биха могли да се предотвратят, ако хората са приемали достатъчно количество витамин D. Бил доказан неговият положителен ефект върху 16 вида рак на панкреаса, белия дроб, кожата и т.н. Клиничните проучвания показали, че действето му се дължи на факта, че с увеличаване на приема му, бързо започва унищожаването на увредените клетки, спира се възпроизводството и разпространението им, защото вит. D ограничавал развитието на нови кръвоносни съдове, чрез които се хранят раковите клетки.

Като специалист по превантивна медицина, съм убедена още, че витамин D е изключително важен и за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, диабета и други хронични болести, казва д-р Мадисън.

Освен витамин С и витамин D е протектор срещу настинка и грип.

Прохормонът действал така, защото насърчавал гените да произвеждат имунозащитни вещества. Най-новите изследвания показали, че витамин D има значение и в борбата с наднорменото тегло, особено ако се комбинира със силови спортове, като вдигане на тежести! Д-р Мадисън посочва, че вит. D може да повлияе положително срещу диабет тип 2, срещу туберкулозата, намалява негативните последствия от Алцхаймер, ограничава припадъците при епилепсия. За да не се стига до изтъняване и чуливост на костите, отслабване на мускулите, д-р Мадисън препоръчва редовният прием на витамин D, особено за хора над 50 години.

Автоимунните заболявания също се свързват с недостиг на вит. D, казва известната английска лекарка. Тя подчертава, че при допълнителен прием на прохормона, хроничните възпаления на червата се повлияват много добре. Д-р Мадисън споделя, че са правени изследвания, при които е открита връзка между ниските нива на вит. D и болестта на Крон и други възпалителни болести на червата. Причините за това още не са достатъчно изяснени.Ниските нива на вит. D обаче носят риск и от развитие на мултиплексна склероза и диабет тип 1. При лечението на псориазис добавянето му също имало положителен ефект.

Нуждите от витамин D на всеки организъм са различни, твърди д-р Мадисън. Според разпространените стандарти при нива по-ниски от 75 nmol/L може да се говори за дефицит на вит. D. Последните научни изследвания обаче са показали, че тази граница е доста ниска и оптималните резултати трябва да се движат между 125 и 200 nmol/L. Според експертите дози до 10 000 единици дневно са безопасни, защото това е количеството, което човек може да произведе с кожа си, ако се намира на тропиците. Съветът на д-р Мадисън е вит. D да стане задължителна хранителна добавка, особено за жените над 50 години. Те трябва да поддържат вит. D в кръвта си на нива от 50 до 70 мг/литър.

Органичен витамин D, лесен за усвояване, е новият здравен хит.

Понеже съвременният човек не разполага с много време да се излага на слънце, нито пък с храната може да си набави от този витамин, ясно е, че дефицитът трябва да се набави с хранителни добавки. На пазара има много видове, но най-новият продукт на Аква Сорс е уникален по своята формула- не само защто съдържа 100 % органичен витамин D, а и защото е съчетан с естествен калций за постигане на най-синергичния ефект.

Органичният вит. D се осигурява от специален вид гъби, стрити на прах.

Те се отглеждат без пестициди, а полученият от тях прах е с минимална обработка, така че да се запазят всичките полезни вещества. Калцият пък се доставя от червени водорасли от Западното крайбрежие на Ирландия и от Северозападното на Исландия. Там водите на Атлантика са много чисти и богати на минерали, които естествено преминават и във водораслите. Освен това към органичния вит. D на Аква Сорс е добавен калциий и от Алфалфа, известна като синя люцерна, защото цъфти със синьо-виолетови цветове. Нейна родина е Иран. Арабите хранели с нея конете си за сила и бързина. Алфалфа е с ниско съдържание на фибри, но отличен източник на минерали, витамини и протеини. Прочиства кръвта и стимулира имунната система. Специфичният и щадящ начин на сушене, запазва всички полезни вещества в трите съставки, което прави продукта изключително ефективен и лесен за усвояване от човешкия организъм.

Източник: zdravedae.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност