Здравословни ползи от брюкселското зеле
Брюкселското зеле представлява право, високо и неразклоняващо се растение с едри, крехки и издължени листа.
Съществуват няколко различни хибридни сортове брюкселско зеле.
Първият сорт на сезона се бере ръчно и е известно под името Оливър. Този сорт съзрява доста бързо, което позволява да започне събирането ми около 90 дни след разсаждане. Зелевите глави растат от най-долната част на растението на горе и се берат от 4 до 5 пъти в продължение на 8-10 седмици.
Сортът Оливър е с наситен зелен цвят, по-плътен, отколкото по-късните сортове и е с доста лек вкус. Този сорт се добива от края на юни до началото на октомври.
Сортовете, които се събират машинно, се берат от 130 до 150 дни след разсаждането им. Те имат по-плътни листа, а на цвят са по-тъмно зелени. Берат се октомври и ноември.
Сортовете Джениус и Рампарт се култивират в края на сезона и се берат през януари.
Брюкселското зеле се съхранява в хладилник до 4-5 дни, като се поставя в хартиен плик, за да се предпази от изсъхване.
Може и да се замрази, но преди това се измива добре и се поставя в подходящ плик във фризера.
Здравословни ползи
- Брюкселското зеле съдържа фитохимикали с антираков ефект и е чудесен източник на витамин А и С, както и на калий.
- Брюкселското зеле, както и другите кръстоцветни зеленчуци, подсилват ензимите, предпазващи организма ни от отравяне.
- Половин чаша брюкселско зеле съдържа 78 микрограма витамин К, който се синтезира от растенията и често се среща в зеленолистните зеленчуци.
- Витамин К играе важна роля в съсирването на кръвта и често се прилага на кожата да се ускори лечение или за намаляване на подуване и спукване. Недостигът на витамин К води до няколко проблема, свързани с кръвта, включително кървене от носа, тежко менструално кървене и кървене на венците.
- Брюкселското зеле е богато на глюкозинолати - съединения, които принадлежат към групата на фитохимикали, наречени изотиоцианати. Те премахват потенциални канцерогени от организма.
- Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий и манган.
- Сокът на брюкселското зеле помага за бързото зараствана на раните, има противовъзпалително и общоукрепващо действие.
- Брюкселското зеле съдържа много фолиева киселина, която е важна за бременни жени или такива, които се опитват да забременеят.
- Брюкселското зеле се препоръчва при алергии, анемия, запек, безсъние, диабет, нарушения на панкреаса, бронхит и други.
- То е много нискокалорично и се препоръчва при хора, които спазват диета.
- Стимулира образуването на червени кръвни телца и влияе добре върху тена, благодарение на съдържанието на витамин В.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook