Close search

Здравословно ли е да спазваме диети?

Здравословно ли е да спазваме диети? Здравословно ли е да спазваме диети? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Диетата, без значение каква е тя, може да се окаже нож с две остриета, тогава когато не е подбрана правилно и в точното време. 

Първата грешка, която се прави е изведнъж да се подложим на диета. Самият преход си е един вид процес, който е много важен. Преди да се започне да се спазва диетата, организма трябва да бъде подготвен за нея, защото иначе ще си навлечем допълнителен стрес за тялото. Едва след това, може и е приемливо да се премине към самата диета. 

Сама по себе си , диетата е сериозен стрес, затова е необходима тази подготовка, за да може тялото по-лесно да премине към нея. Внимавайте какви цели гоните. Не е здравословно да се свалят много килограми за сравнително малко време. С това рискувате да си навлечете появата на стрии по кожата и нейното отпускане, поради малка еластичност. Знаете, че веднъж появили се, стриите трудно се премахват, даже като че ли е почти невъзможно. Ето затова, трябва да се отслабва плавно и по малко, а не да се избере диета за пет дни , с която да се свалят драстично пет килограма. Това не е нито здравословно, нито полезно, нито пък естетически издържано. Хората отдавна са казали, че бързата работа е срам за майстора. Подходете внимателно и бъдете разумни и в избора на диетата и в нейната продължителност. Бързите резултати в повечето случаи са краткотрайни.

Без значение каква диета изберете, важното е тя да включва достатъчно плодове и зеленчуци. Противопоказно е да се изключват определени храни, които са иначе важни за организма. Определящо в случая е първо качеството на храната и на второ място количеството, което поглъщаме. За да се качат излишни килограми, значи даваме на тялото си повече храна, отколкото то има нужда и водим заседнал начин на живот. Освен количеството приета храна, важно се оказва и времето, през което това се прави. Най-важното е храненията да са сутрин обед и вечер. Вечерята трябва да се приема не по-късно от 8 часа, за да може тялото да има време да обработи храната. Противопоказно е да вечеряме и да си легнем. С това рискуваме да си навлечем неспокоен сън и да нарушим метаболизма си. За да извлече всичко полезно от храната, организма има нужда от движение. Затова вечеряйте навреме, защото това е много важно. Разпределете така храната си, че на закуската като количество да бъде най-много, по-малко на обяд и най-малко на вечеря.

Ако трябва обаче да бъдем честни, диетата за някакъв определен срок едва ли ще реши проблема с теглото. Най-вече поради простата причина, че след приключването й, отново се завръщаме към старият си начин на хранене и живот. Най-добрия и здравословен начин за сваляне на килограмите и коригиране на теглото, това е да започнете да четете и научавате повече за това как функционира тялото ни и какво съдържа храната, която поглъщаме, и също така, доколко тя е полезна за нашия организъм. Само тогава, когато си набавите набор от полезна информация, ще можете да прилагате принципите и на здравословното хранене и на здравословният начин на живот. Вярно, този процес по информиране и намиране на полезна информация, може да отнеме повечко време, но това е единствения начин да си спестите спазването на каквато и да било диета. Веднъж започнали да се интересувате от тези теми, ще видите, че постигането на идеалната фигура не е недостижима цел, а напротив напълно постижима е! Теглото няма да се нормализира, със спазването на диета. След спирането й нещата пак ще си бъдат по старому. Затова, много по-добре е да се стремим към здравословно хранене и здравословен начин на живот, отколкото към постоянно, мъчително и изтощително спазване на какви ли не диети.

Източник: hubavica.eu

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност