Жълт лук, бял лук, червен лук и шалот - как да ги използваме
Лукът е едно от нашите естествени богатства, с които разполагаме на трапезата си.
Той е природен антибиотик, което го прави ценен не само като съставка в ястия и салати, но и като първостепенен компонент в редица лекове от народната медицина. Различните сортове лук обаче имат различни качества.
За да се възползвате максимално от полезните им свойства и за да знаете кой сорт за каква цел е най-подходящ, вижте следните характеристики:
- Сладък лук - подходящ за готвене, лесно става на кръгчета. Само го задушавайте.
- Червен лук - идеален в сурово състояние за ядене и лечебни рецепти от народната медицина.
- Бял лук - най-хрупкав и лютив на вкус. Използвайте за сосове и салати.
- Жълт лук - най-добър за готвене и най-често използван. Прилага се и в природните лекове.
- Лук шалот - по-лек и по-тънък. Използвайте за фини ястия и гарнитури.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook