Лечебните свойства на лимеца
Лимецът е полудив сорт пшеница, който се характеризира с множество полезни, дори лечебни, свойства.
Засиленият интерес днес към тази култура съвсем не е случаен. В нея се съдържа почти идеално съчетание на необходимите за човешкия организъм витамини, минерални вещества, микроелементи, белтъчни, въглехидрати и мазнини.
Основните баластни вещества, които регулират храносмилането, също са в достатъчно количество. Белтъчините са повече, отколкото в кокошото яйце (между 27% и 37%). Наличието на желязо и витамини от група В е по-голямо, в сравнение с обикновената пшеница. Съдържанието на глутен е ниско.
На практика, лимецът събира в себе си всички хранителни вещества, необходими на човека, при това в балансирано съчетание в цялото зърно, а не само в обвивката му. Това означава, че дори при най-финото смилане хранителната стойност на продукта се запазва.
Редовната консумация на храни с културата стабилизира теглото, защото въглехидратите, които съдържа, се усвояват бавно и постепенно и не се изпитва чувство на глад.
Лимецът увеличава кръвообращението помага за поддържането на постоянни стойности на кръвното налягане.
За пореден път се убеждаваме в истинността на думите, че всичко ново е добре забравено старо и че кашите от приказките могат и трябва да бъдат част от традиционната храна на нашата трапеза.
Лимецът е по-богат на протеини, ненаситени мастни киселини, хранителни влакна в сравнение с обикновената пшеница.
Съдържащите се в него специфични разтворими въглехидрати (мукополизахариди) имат способността да укрепват имунната система. Полезните вещества в продукта са с висока степен на разтворимост, затова те лесно се усвояват от организма.
Изследвания показват, че глутенът в лимеца не води до алергии в половината от случаите, при които до такива се стига вследствие употребата на обикновена пшеница.
Тази житна култура е източник на: витамини А (поддържа и подпомага сърдечно-съдовата и половата системи, извежда свободните радикали от тялото), В и Е, също на магнезий, цинк, фосфор и манган.
Хранителна стойност при 100 г
- Вода 11.0 мл
- Белтък 15.0 г
- Въглехидрати 70.0 г
- Мазнини 2.0 г
- Калории 340 кал
Витамини и минерали:
- Витамини А, В, Е; цинк, фосфор, манган, магнезий.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook