Коледна торта
Продукти
- 4 с.л. орехи
- 2 ванилии
- 6 с.л. какао
- 1 ч.ч. пудра захар
- 8 яйца
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. нишесте
- 250 г масло
- 1 ч.ч. брашно
- за крема:
- 300 г течен шоколад бял
- 8 с.л. прясно мляко
- 10 г пудра захар
- 50 г масло
- 200 г сметана
- 1 ванилия
Начин на приготвяне
- За блата: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците на водна баня, като прибавяме половината от захарта. Отделно разбиваме маслото на пяна и към него лъжица по лъжица прибавяме жълтъците. Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера, и ги пресяваме. Към маслото и жълтъците прибавяме пресятото брашно, като бъркаме непрестанно.
- Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар и ги прибавяме към другата смес. Към полученото смес добавяме смлените орехи и ванилията, и разбъркваме до получаване на еднородна смес. Изсипваме сместа в предварително намаслена и набрашнена тава или форма за торта.
- Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути. След като блата леко поизстине, го изваждаме от формата и го разрязваме на два блата.
- За крема: В тефлонов съд смесваме сметаната, маслото и захарта. Затопляме на котлона, докато се разтопи захарта, като разбъркваме непрекъснато. Добавяме белия течен шоколад, прясното мляко и ванилията, и продължаваме да разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
- Започваме да редим тортата, като намазваме единия блат с част от шоколадовия крем. Отгоре поставяме и другия блат и заливаме с останалия крем.
- Украсяваме тортата с декорация по избор.
Съвет: Понеже ползваме шоколад, може да не ползваме захар за приготвянето на крема.
Бананов сплит
Начупваме шоколада на парченца и го слагаме заедно с течната сметана на котлона. Разбъркваме леко док...
Цветни палачинки
Разбиваме яйцата във висока купа, постепенно прибавяйки млякото и брашното, докато получим гъста каша...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook