Ягодов кейк с цедено кисело мляко
Продукти
- за блата:
- 2 с.л. вода
- 2 с.л. мед
- 60 г краве масло , разтопено
- 1 пак. ванилия
- 150 г обикновени бисквити
- 50 г бадеми
- за крема:
- 15 г желатин на прах
- 1 ванилия
- 200 мл. сметана , животинска
- 600 г ягоди
- 400 г цедено кисело мляко
- 120 г мед
- 30 мл. вода
Начин на приготвяне
- За блата: Смилваме добре бисквитите заедно с бадемите в кухненски робот или чопър. Добавяме разтопеното масло, меда и ванилията.
- Отново разбиваме добре, до хомегенна смес. Изсипваме в тава с отлепящо се дъно, като изравняваме и пристискаме добре да се разпредели равномерно сместта.
- Поставяме в хладилника за около час.
- За крема: Потапяме желатина във водата и оставяме да набъбне.
- Смесваме ванилията се със сметаната и ги загряваме на умерен огън, докато сметаната заври.
- Когато заври, отстраняваме от огъня и оставяме настрана за 1-2 минути.
- След това я прецеждаме и към нея добавяме накиснатия желатин.
- Разбъркваме, докато желатинът се разтопи.
- Смиламе ягодите в кухнески робот или чопър.
- Разбиваме цеденото мляко с меда.
- В купа постепенно смесваме цеденото кисело мляко, вече смлените ягоди и сметановата смес с желатина. Разбъркваме добре, до хомегенност и изсипваме върху вече изстиналия бисквитен блат.
- Поставяме в хладилник за 12 часа.
- По желаение, преди сервиране гарнираме със сметана на спрей и пресни ягоди.
Палачинки със зелен лук
Разбиваме яйцата във висока купа, постепенно прибавяйки млякото и брашното, докато получим гъста каша...
Пролетен коктейл за здраве и сила
Почистваме много добре цвеклото и морковите. Нарязв...
1 Коментар
Страхотно изглежда, точно за сезона на ягодите :)