Лимонов кейк
Добавено от
catalitalita
Видяна: 5580
Продукти
За кейка: ок. 2 ч. брашно 1 п. бакпулвер щипка сол ванилов екстракт 1 1/3 ч.ч. захар 3 яйца 1 к.ч. прясно мляко 2,3 с.л. кисело мляко кората на един лимон (настъргана) ок. 15 с.л. масло (меко) За заливката: 1/3 ч.ч. вода 1/2 ч.ч. захар сокът на 1 лимон
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 170 градуса и подмажете с масло правоъгълна тавичка. В купа смесете брашното, солта и бакпулвера. В друга купа смесете захарта със настърганата лимонова кора. Размесете с пръсти докато захарта е размесена и напоена със лимоновата кора. Прибавете яйцата към захарта и разбийте. Прибавете прясното и киселото мляко и разбъркайте. На порции добавете сухите съставки докато се получи средно гъста смес. Прибавете и разстопеното масло и изсипете в тавичката. Печете на предварително загрята фурна на около 170 градуса докато се образува златисто кафява коричка. Ако потъмнява прекалено бързо покрийте тавата с алуминиево фолио. След като слоьите кейка във фурната започнете да правите заливката-на умерен огън разбъркайте захарта и водата, докато захарта се разстопи, след това засилете температурата и оставете сместа да заври. След това отстранете сместа от котлона и пробавете лимоновия сироп и оставете да се охлади. След като кейка е готов го оставете да се охлади за около 5-10 мин, след това с клечка за зъби или вилица направете дупки по цшлата повърхност на кейка и залейте със лимоновата смес. Оставете да се охлади и поеме сместта напълно. Сервирайте по желание-върви страхотно топъл със топка сметанов сладолед.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook