Питки със сусам
Добавено от
lyubomiral
Видяна: 4491
Продукти
Продукти за 12 броя малки питки: 500 гр брашно 350 мл газирана вода 2 1/4 ч.л. мая на прах 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 4 с.л. меко масло 1 жълтък 1 с.л. зехтин 3 с.л. сусам
Начин на приготвяне
Маята и захарта се разстварят във водата. Брашното се пресява със солта, прави се кладенче в средата и се добавя маята и маслото. Замесва се като се меси в продължение на 10 минути. При нужда се добавя още брашно. Можете да използвате и миксер с купа, в който да замесите тестото, мился че ще ви улесни доста. Тестото ще стане гладко, но все още ще полепва. Оформете тестото на топка и го поставете в голяма намаслена купа. Полрийте със прозрачно фолио. Оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Обикновенно отнема около 1-2 часа. Извадете тестото и го разделете на 12 равни части. Оформете топки от всяка от тях и ги портавете в тава покрита с хартия за печене. Покрийте със фолио и оставете да втасат за поне още половин час. Загрейте фурната до 200-220 градуса. Препоръчително е да поставите тава пълна със с вода на дъното на фурната. Това ще създате допълнителна пара при печене и питките ще увеличат обема си още малко. Преди печене ги намажете със леко разбит жълтък, към който сте добавили 1 с.л. зехтин. Поръсете със сусам. (Можете да добавите и макожо семе, или да ги оставите намазани само със жълтък). Печете за 20 минути , след това извадете и охладете върху решетка.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook