Сини домати на фурна с кайма и бешамелов сос
Добавено от
MariyaTyufekchieva
Видяна: 5979
Продукти
За мусаката: 2 средно големи патладжана; 1 домат; 300 грама телешка кайма; 1-2 скилидки чесън; прясно стрита чубрица; сол и чер пипер на вкус; зехтин за запържване; настърган пармезан за поръсване. За сос Бешамел: 40 грама брашно; 400 грама прясно мляко; 40 грама масло; щипка захар; сол на вкус.
Начин на приготвяне
Обелете и нарежете патладжаните на малки кубчета. Оставете ги в студена вода за около половин час за да се изцедят добре от горчивината. През това време може да си забъркате соса: разтопете маслото и запържете брашното в него. При непрекъснато бъркане добавяйте прясното мляко до получаване на гладка еднородна смес. Овкусете със солта и захарта. Връщаме се към патладжановата смес. Загрейте в дълбок тиган зехтина и запържете каймата, домата и патладжаните до омекване. Посолете и добавете настърганите скилидки чесън и чубрицата.Изсипете сместа в тавичка и полейте с бешамелов сос . Печете около двадесет минути при умерена фурна или докато ястието се сгъсти.Поръсете обилно с настърган пармезан и оставете при вече изключена фурна да се доопече.
1 Коментар
Много вкусна и любима!