10 януари - Ден на битер шоколада
Всеки е опитвал уникално вкусното блокче тъмен шоколад, смес от какаово масло, леко подсладено и фантастично ароматизирано с ликьор какао и ванилия.
За разлика от млечния и белия шоколад, в битер шоколада не се добавя сухо мляко, а според стандартите на FDA, тази нагарчаща приятна сладост задължително трябва да съдържа най-малко 35% шоколадов ликьор - специфична безалкохолна субстанция, произвеждана от чисто какао.
Широко използван в сладкарската индустрия, тъмният шоколад е изключително богат на антиоксиданти, които намаляват образуването на свободните радикали в организма. Съдържащите се в него флавоноиди и галовата киселина са ценни за работата на сърдечния мускул. Като висококалоричен продукт, шоколадът е и чудесен източник на енергия за хора, занимаващи се с интензивна физическа или умствена работа. Съдържащите се в него възбуждащи субстанции ускоряват обмяната на веществата и стимулират дейността на нервната система.
И да не забравяме важния факт, че полусладкото – полугорчиво блокче е истински съюзник в борбата ни с ежедневния стрес. Той е богат на субстанции, които подпомагат производството на серотонин и ендорфини в организма ни, познати като "хормони на щастието". А съдържащият се в него магнезий намалява нервното напрежение и ни дарява със спокоен сън.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook