Close search

Напитката на боговете и калориите в нея

Напитката на боговете и калориите в нея Напитката на боговете и калориите в нея Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Виното, наричано още напитката на боговете, винаги се е пиело и винаги ще се пие. То е вкусна напитка, за която на празничната трапеза винаги ще има място и в делник и в празник. Дали обаче е толкова безобидно, колкото е и вкусно? Принципно, виното е полезно, както бялото, така и червеното. По една чаша на ден е допустимото количество. Виното има полезни за тялото вещества. То е богато на аминокиселини, които забавят процесите на стареене.

Когато обаче се прекалява с количеството на изпитото вино, тогава нещата с неговата полезност коренно се променят. Като цяло, виното няма голяма хранителна стойност. Съдържа преди всичко въглехидрати, чието количеството зависи от сорта на гроздето от което е направено самото вино, и много калории. Калоричността на виното отново зависи от сорта на гроздето. По калоричност, червеното вино взема преднина пред бялото. В 100 мл червено вино се съдържат около 100 ксал, а в същото количество бяло вино има приблизително 60-75 ксал. 

Вредата от алкохолното съдържание в напитки, съдържащи алкохол се крие в това, че сериозно се затруднява работата на черния дроб. Ако този орган не функционира нормално, в организма ни започват да се появяват здравни проблеми. особено важно за дамите е факта, че алкохола забавя процеса по разграждане на мазнините и превръщането им в енергия. Затова е хубаво по време на диета или някакъв хранителен режим да не се прекалява с алкохолните напитки.

Както всички знаем, черния дроб има огромна роля в процеса на обмяната на веществата и детоксикацията на тялото. Когато системно го наливаме с алкохол, той започва по-бавно да обработва веществата, които започват да се задържат за по-дълго време в кръвта и в организма като цяло. Голямото количество алкохол затруднява съсирването на кръвта. Той влияе пагубно върху нервните клетки и мозъка. Понякога може да е причина за поява на емоционални разстройства и да доведе до зависимост, което вече си е болестно състояние. Алкохолът води до нарушаване на координираността на тялото ни. Води до намалена функция за запомняне на каквато и да е информация, т.е. нарушава паметта, която е една от основните функции на мозъка. Нарушава кръвообращението и оросяването на крайниците. Затова, колкото и полезно да е виното, то трябва да се пие в умерени количества и да не се прекалява с него, защото организма лесно привиква към алкохола.

Източник: hubavica.eu

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност