Close search

13 ползи от сиренето

13 ползи от сиренето Всички знаем ползата на сиренето що се отнася до калция... Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички знаем ползата на сиренето що се отнася до калция. Именно този минерал прославя сиренето му, като изтъква забележителните му свойства за костната ни система.

Но трябва да знаете, че сиренето притежава още куп други качества, благодарение на които спокойно можем да го наречем суперхрана.

Зрялото саламурено сирене съдържа калций, фосфор, минерални соли и витамини А и от групата.Този високо хранителен продукт трябва да присъства в хранителния режим на децата, бременните, кърмещите майки, както и на всички хора, подложени на голямо и редовно физическо натоварване.

1. Сиренето е богато на важни аминокиселини, както и на много витамини и минерални вещества като фосфор, калций, цинк и др.

2. Всички вещества, влизащи в състава на сиренето се усвояват абсолютно и напълно от организма.

3. Съдържанието на протеини в сиренето дори е повече, отколкото в месото или в рибата. Ето защо за хора, които изразходват много енергия, то е особено полезно, именно със способността му да компенсира пълноценно изразходваните калории.

4. Само 100 г от този продукт на ден покрива потребностите на организма от много витамини и минерали. Не случайно сиренето се препоръчва при пациенти с фрактури на костите, благодарение най-вече на калция в него, така необходим за възстановяване на костната тъкан.

5. Сиренето подобрява храносмилането чрез стимулиране на секрецията на храносмилателни сокове.

6. Сиренето е изключително полезен и неслучайно препоръчван от експертите диетичен продукт.

7. Сиренето притежава всички свойства на млякото в концентриран вид.

8. Оказва благотворно въздействие върху състоянието на кожата и очите.

9. Регулира процесите на растеж и участва усилено в обмяната на веществата.

10. Учени от Великобритания са провели изследвания, в резултат на които са установили благотворното влияние на сиренето върху пълноценния сън.

11. Според персийската легенда Заратустра, след като избягал от светската суета и се уединил в пустинята, в продължение на цели 20 години се е хранил почти само със сирене.

12. В Древен Рим за сиренето се разказвали легенди и се пишели поеми. Съществувало е поверие, че има митична "Страна на щастието", а в центъра й се е издигала планина от сирене.

13. В някои държави от кавказкия регион (Армения, Грузия, Азербайджан) от стари времена се е вярвало, че миризмата на сирене възбужда сексуалното желание при мъжете.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност