Close search

5 нестандартни алтернативи на кафето

5 нестандартни алтернативи на кафето 5 нестандартни алтернативи на кафето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Почти няма човек, който сутрин да не пие кафе. Тази напитка е обичана от милиони хора по света. Но ако се наложи да я замените с друга, ето няколко нестандартни идеи.

Ечемичено кафе

Ечемиченото кафе, както можете да предположите, се прави от ечемик. Трябва предварително да изпечете и смелите зърната, после всичко зависи от вашите предпочитания. Такова кафе е най-добре да се вари в джезве, тогава вкусът ще е по-дълбок и наситен. Допустимо е обаче и просто да залеете смлените зърна с вряла вода. Съветваме ви да подправите напитката с цикория, канела или джинджифил. 

Кафе от матча 

Матча е японски чай на прах, който може би вече сте пробвали в сладоледи, шоколади или кексове. За приготвянето му чаените листа се смилат на пудра и чаят се разтваря напълно във водата, за да получите оптимална полза от напитката. Матча е богат на силни антиоксиданти, които предотвратяват остаряването и неутрализират свободните радикали. 

И така - как се прави матча-кафе? 

Смесете в чаша 100 мл. кокосово мляко, 100 мл. бадемово мляко, 1/2 чаена лъжичка матча и 1 супена лъжица кокосово масло, подправете с ванилия и канела. Напитката е готова - вече можете да се заредите с бодрост за целия ден. 

Кафе от жълъди 

Кафето от жълъди има доста специфичен вкус и едва ли ще допадне на всеки. Горчивият привкус на орехи и дърво ще се стори неприятен на някои. Напитката обаче се смята за полезна както от лекари, така и от диетолози. Имайте предвид, че кафето от жълъди има мощен ободряващ ефект. След него ще ви е също толкова трудно да заспите, колкото след силно еспресо. Кафето от жълъди има антибактериални свойства и укрепва имунитета. Освен това спомага за смъкване на отоци и спиране на спазми. 

Горчиво какао

В зърната на какаото има достатъчно кофеин, за да се освежите дори след безсънна нощ. Въпреки че какаото е калоричен продукт, то е изключително полезно, защото спомага за отделяне на ендорфини - хормони, необходими за поддържане на енергията и на доброто настроение. 

Най-важното в сутрешното какао е да не прекалявате със захарта. 

Лате от куркума 

Тази рецепта сигурно ще ви прозвучи крайно екзотично, но вкусът ще ви се стори повече от познат. Напитката подобрява храносмилането и при това ще ви помогне да преодолеете зависимостта си от захар. Сложете във вряща вода ситно нарязан корен от куркума и джинджифил, добавете и коричка канела. Варете, докато водата не добие тъмно-оранжев цвят. Свалете напитката от котлона и добавете разбито кокосово мляко.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност