Close search

8 национални ястия и страните, в които можем да ги опитаме

8 национални ястия и страните, в които можем да ги опитаме 8 национални ястия и страните, в които можем да ги опитаме Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Повечето страни по света имат поне едно ястие, което е като запазена марка за националната кухня. За един пътешественик е невъзможно да се запознае истински със страната, ако не опита местните специалитети. От idi.bg ни разказват за 8 национални ястия, които не бива да пропускаме и местата, на които да ги опитаме.

Роуст Бийф и Йоркширски пудинг в Англия

Освен рибата и пържените картофки, други две от най-разпознаваемите национални ястия по света са английският роуст бийф и йоркширският пудинг. Тези ястия често се сервират като неделно обедно меню и си остават любимците на нацията. Ако си поръчвате роуст бийф ще ви попитат как предпочитате месото – добре опечено, средно, или пък алангле. Хапнете своя роуст бийф заедно с вкусния йоркширски пудинг с картофи, зеленчуци и сос грейви. Най-добрите места, на които да си хапнете тези ястия са в домашни условия или някой пъб в неделните дни. Няма нищо, което да може да се сравни с домашно приготвен йоркширски пудинг.

Ирландско варено в земята на леприконите

Ирландското варено е чудесна питателна храна, която ще ви стопли в студено време. Тази традиционна ирландска гозба е гъста и пълна с разнообразни съставки. Обичайно съдържа картофи, моркови, овнешко месо (макар че в последно време повече се предпочита агнешкото) и магданоз. Някой ирландски пъб в дъждовен, студен ден е най-доброто място, на което да опитате ирландското варено.

Pot-au-Feu във Франция

Може много да се спори по въпроса кое именно трябва да бъде считано за националното ястие на Франция и всички спорещи ще бъдат прави. Френската кухня е необятна и изключително разнообразна. Все пак, Pot-au-Feu е едно от ястията, които традиционно присъстват на френската маса за вечеря. Името на ястието буквално се превежда като „гърна в огъня“, а самото то представлява богато селско ястие. Подобно на ирландското варено и това ястие съдържа месо, зеленчуци и разнообразни подправки, но за разлика от него, във френския вариант бульонът се сервира отделно от месото. Хапнете това ястие в някое малко бистро из уличките на Париж, а най-добре в домашни условия.

Гулаш в Унгария

Гулашът е символ на унгарската национална идентичност. Той традиционно има много съставки - говеждо месо, червен лук и други зеленчуци. В гулаша често се слагат също червени чушки и голяма лъжица сметана. Името на ястието произлиза от унгарското „gulyás“, от „gulya“, което означава „кравар“. Гулашът е национално ястие в Унгария и съседните страни, и е широко известен в други части на света. По традиция това се смята за просто домашно ястие, тъй като изисква малко внимание. В наши дни гулашът често се яде в ресторант, тъй като дългото време за приготвяне го прави не особено практичен за готвене вкъщи от работещите домакини.

Виенски шницел в Австрия

Шницелът е познат на всички нас, а и е любимото национално ястие на австрийците. За да се приготви вкусен шницел се избират само най-добрите и пресни съставки. Той може да бъде приготвен от пилешко или свинско месо, но австрийците предпочитат варианта с телешко месо. Обикновено се сервира с гарнитура от салата, магданоз и лимон, но не се учудвайте от огромния размер, това е нещо обичайно в Австрия.

Bulgogi в Корея

Bulgogi представлява изключително пикантно говеждо месо. Както може би знаете, корейците предпочитат пикантната храна. Bulgogi е тънко нарязно и мариновано в соев сос, чесън и вино, след което бива изпечено на грил. Това национално ястие често ще видите и в ресторантите. На масите има вградени горещи плочи, на които клиентите могат сами да приготвят месото така, както желаят. Месото често се яде и увито в маруля или спанак, заедно с кимчи. Кимчи (може да го срещнете и като „ким чи“) е известна корейска туршия със зеле, която по нашите разбирания е по-скоро салата. Тя е умерено люта, хрупкава и много вкусна.

Coo-coo и летяща риба в Барбадос

Coo-coo е каша, която съдържа царевично брашно и бамя. Кашата е гъста лепкава, като често се консумира с летяща риба, тъй като двете ястия се съчетават изключително добре. Рибата се приготвя на пара с лимон, зеленчуци и подправки, като може да бъде и доста пикантна.

Хамбургер в САЩ

Да идеш в САЩ и да не хапнеш хамбургер? Просто няма как! Често обаче е трудно човек да открие перфектния хамбургер. В САЩ има многобройни ресторанти и вериги за бързо хранене, където ще откриете разнообразни хамбургери в менюто, така че клиентите имат просто огромен избор. Ние ви препоръчваме да отидете в Louis' Lunch в Ню Хевън, който се счита за най-стария ресторант, в който се предлагат хамбургери в САЩ.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност