Close search

9 неща, които трябва да знаем за гъбите

9 неща, които трябва да знаем за гъбите 9 неща, които трябва да знаем за гъбите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Гъбите са продукт, които се консумира и се обработва кулинарно възможно най-скоро след набирането им

Всички знаем, че есента е сезонът на гъбите. Разходката в планината с цел бране на гъби е едно от най-интересните и полезни неща, които могат да ни се случат през есента.

Гъби можем да си купим от пазара. Важното условие е след това веднага да ги почистим и обработим. Заради високото си съдържание на вода и белтъчини, гъбите бързо се развалят и затова е най-добре веднага след събиране да се почистят с вода. 

Ето 9 неща, които трябва да знаем за тях:

1. Гъбите в хладилник могат да се съхраняват в проветрив съд до 24 часа. 

2. За по-дълго съхранение се препоръчва сушенето на гъби. Гъбите се нарязват на тънки филийки, разстилат се в плитка тава върху хартия за печене и се поставят при най-много 40° С и леко отворена вратичка за четири часа във фурната. Или ги нанижете на здрав конец и ги слагате на слънчево и проветриво място. 

3. Преди да сготвите сушените гъби, първо ги изплакнете с хладка вода, а след това дръжте ги няколко часа в подсолена вода (примерно от вечерта за сутринта). Нанизите от сушени гъби са много красиви и можете да ги използвате за украса на камината или на битовата стая.

4. Гъбите може да се замразяват. Тогава е добре гъбите да са почистят и бланшират предварително, някои гъби може само да се почистят с книжна салфетка и да се замразят. 

5. Гъбите може да се консервират и в буркани и да бъдат използвани през цялата година

6. Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в която е разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато от тях падне полепналата пръст. След това се изплакват и се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмнеят. 

7. Гъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготвяне на ястие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна. Някои видове горски гъби много бързо поемата влага, дори в хладилник. 

8. Когато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от нея и стават по-безвкусни. 

9. Сухите черни китайски гъби можете да замените с манатарки (или да си купите сушени гъби от китайски магазин - бели или черни - много са ефектни когато приготвяте ястия от китайската кухня и е достатъчно само да ги накиснете за 30 минути в хладка вода).

1 Коментар

  1. Small
    Анонимен

    Значи да се киснат могат, но под течаща вода не. Няма логика! Гъби не се мият при никакви условия, защото поемат вода! Редактирайте си статията.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност