9 неща, които трябва да знаем за гъбите
Гъбите са продукт, които се консумира и се обработва кулинарно възможно най-скоро след набирането им.
Всички знаем, че есента е сезонът на гъбите. Разходката в планината с цел бране на гъби е едно от най-интересните и полезни неща, които могат да ни се случат през есента.
Гъби можем да си купим от пазара. Важното условие е след това веднага да ги почистим и обработим. Заради високото си съдържание на вода и белтъчини, гъбите бързо се развалят и затова е най-добре веднага след събиране да се почистят с вода.
Ето 9 неща, които трябва да знаем за тях:
1. Гъбите в хладилник могат да се съхраняват в проветрив съд до 24 часа.
2. За по-дълго съхранение се препоръчва сушенето на гъби. Гъбите се нарязват на тънки филийки, разстилат се в плитка тава върху хартия за печене и се поставят при най-много 40° С и леко отворена вратичка за четири часа във фурната. Или ги нанижете на здрав конец и ги слагате на слънчево и проветриво място.
3. Преди да сготвите сушените гъби, първо ги изплакнете с хладка вода, а след това дръжте ги няколко часа в подсолена вода (примерно от вечерта за сутринта). Нанизите от сушени гъби са много красиви и можете да ги използвате за украса на камината или на битовата стая.
4. Гъбите може да се замразяват. Тогава е добре гъбите да са почистят и бланшират предварително, някои гъби може само да се почистят с книжна салфетка и да се замразят.
5. Гъбите може да се консервират и в буркани и да бъдат използвани през цялата година
6. Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в която е разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато от тях падне полепналата пръст. След това се изплакват и се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмнеят.
7. Гъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготвяне на ястие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна. Някои видове горски гъби много бързо поемата влага, дори в хладилник.
8. Когато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от нея и стават по-безвкусни.
9. Сухите черни китайски гъби можете да замените с манатарки (или да си купите сушени гъби от китайски магазин - бели или черни - много са ефектни когато приготвяте ястия от китайската кухня и е достатъчно само да ги накиснете за 30 минути в хладка вода).
1 Коментар
Значи да се киснат могат, но под течаща вода не. Няма логика! Гъби не се мият при никакви условия, защото поемат вода! Редактирайте си статията.