Close search

Авокадото – плодът, известен с редица положителни и здравословни свойства

Авокадото – плодът, известен с редица положителни и здравословни свойства Авокадото – плодът, известен с редица положителни и здравословни свойства Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Авокадото, в началото на своето съществуване, се е използвало за храна, само от представителите на така наречената аристокрация. В днешно време обаче, авокадото е широко разпространен плод, който е достъпен за всички. Плодът е известен с редицата си положителни и здравословни свойства, както и с това, че е изключително полезен за човешкия организъм. Плодът авокадо е известен още и като „алигаторова круши“, тъй като на външен вид има формата на круша и цвят на алигатор. Разновидностите на авокадото са над 500 различни вида, като е достъпен в магазинната мрежа целогодишно.

Авокадото намира широко приложение в кулинарията, като основна съставка на множество салати и сосове. Хранителните качества на плода авокадо, се различават от качествата на повечето други плодове, тъй като има уникален състав, който изключително мнного спомага на организма да усвои по-ефективно над 20-те незаменими хранителни вещества, съдържащи се в него.

В 100 гр. авокадо приблизително се съдържат:

- 160 ккал.
- 73% вода
- 2 гр. белтъчини
- 15 гр. мазнини
- 7 гр. въглехидрати

Авокадото е плод, който се препоръчва и на диабетици. То е съществена и незаменима част от последователите на суровоядството. Авокадото оказва благотворно влияние и върху зрението и имунитета на човешкия организъм. Предпазва клетките от стареене и рак, забавя развитието на рака на простатата и освен това авокадото е сред най-мощните антиоксиданти
Авокадото е изключително богато на множество витамини, като A, C, E, K и B6. В едва половин авокадо се съдържа близо една трета от препоръчителната дневна доза витамин B5, а само в една четвъртинка се намира препоръчителната дневна доза на витамин E.

В 100 гр. авокадо приблизително се съдържат следните витамини:

Тиамин (B1) 0.108 mg (9%)
Рибофлавин (B2) 0.122 mg (9%)
Ниацин (B3) 1.92 mg (12%)
Пантотенова к-на (B5) 0.97 mg (19%)
Пиридоксин (B6) 0.28 mg (22%)
Фолиева к-на (B9) 62 ?g (16%)
Витамин C 8 mg (9%)
Витамин Е 1.34 mg (9%)

Гореизброените факти красноречиво показват отличните хранителни и здравословни свойства на този плод и затова мнозина диетолози и здравни специлисти препоръчват консумацията на авокадо.

Източник: dietite.net

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност