Close search

Билков чай срещу стрес и нервно напрежение

Билков чай срещу стрес и нервно напрежение Стреса и нервното напрежение все по-често стават част от нашето трудно и забързано ежедневие Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Стреса и нервното напрежение все по-често стават част от нашето трудно и забързано ежедневие.

Нервно напрежение обикновено е най-очаквания отклик на организма, след силни стресови ситуации, но да се лекувате с шепа хапчета, които освен това имат и множество странични ефекти, върху различни части на организма ви, едва ли е добра идея. Не посягайте и към спиртните напитки и тютюна – те също няма да ви помогнат.

Страдащите от нервно напрежение, които не вземат навременни мерки, рискуват да доведат и по-сериозно проблеми на тялото си – обикновено заболяването дава отклик в работата на други важни органи, като тези в стомашно-чревния тракт например.

Една от теориите е, че успоредно на природолечението, трябва да внимавате и как се храните, когато страдате от нервно напрежение. Засилете приема на ядки, яйца, млечни продукти. Предложете на организма си пресни горски плодове. Ябълките, крушите и сините сливи също помагат. Хапвайте по-често грах и брюкселско зеле.

Променете и режима си, намерете време за спорт, срещайте се често с приятели, а дори и да нямат време за вас, направете си една разходка сами. Намерете си хоби или занимание, което да ви носи успокоение – някоя увлекателна книга или филм, биха могли да ви разсеят и да намалят тревожността ви, предизвикана в следствие на нервното напрежение.

За да намерите успокоение, чрез природните лекове, най-добрия начин е като си приготвите билков чай. Става лесно и бързо, а съхранен в термос, можете да го носите и почти навсякъде със себе си и да отпивате когато ви потрябва.

За да приготвите такъв чай, колегите от bilka.info предлагат една рецепта, съдържаща множество билки, полезни при нервно напрежение.

Вземете по 10 грама листенца на мента, цветчета от липа и лайка и прибавете към тях две три изсушени цветчета от пасифлора. Настържете на ситно около една чаена лъжичка корен от джинджифил и го добавете. 

Цялата смес залейте с 650 мл вода и сварете за около три минутки. 

След това покрийте съда и оставете да се запари. След прецеждане вашият чай против нервно напрежение е готов. 

Може да подсладите с малко мед

Консумира се само при нарастване на нервното напрежение, но не повече от една чаена чашка, особено ако не сте в къщи, защото тези билки, освен успокояващ ефект, могат да предизвикат и лека сънливост.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност