Close search

Как да съхраняваме правилно храната и да избегнем хранителните натравяния през лятото

Как да съхраняваме правилно храната и да избегнем хранителните натравяния през лятото С настъпването на лятото и топлото време, нарастват рисковете от възникване на хранителни натравяния Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

С настъпването на лятото и топлото време, нарастват рисковете от възникване на хранителни натравяния. 

Това се дължи на множеството бактерии, които се размножават в околната среда и в храните, които консумираме. Макар че, лятото наблягаме основно на здравословни храни, те могат да всеят хаос в тялото ни, ако се съхраняват неправилно, съобщават от foodpanda. Важно е да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че храните остават пресни, колкото е възможно по-дълго и запазват вредните бактерии извън частта, която консумираме. 

Доктор Гуен Хуланд (специалист по безопасност на храните), казва че бактериите се размножават по-бързо през летните месеци, когато по-високите температури създават идеална почва за развитие на микробите. Повечето хора се хранят в ресторанти, готвят навън, на къмпинг или на барбекю където контролът е много по-слаб. 

Ето и няколко съвета как да съхраним храната правилно и да избегнем неприятните хранителни натравяния.

1Избягвайте да купувате нарязани плодове. Много магазини предлагат диня или пъпеш, които са отрязани на половина. Поради меката си кора, пъпешите крият бактерии, които при рязане на плода падат в месестата част, която поглъщаме. Продавачите не измиват плодовете, докато вие ще направите това у дома. 

2Съхранявайте плодовете и зеленчуците в хладилник. Никога не замразявайте отново, веднъж размразени храни.

3. Избягвайте да държите храна в пластмасови кутии или покрити с фолио. Това е микробиологично бедствие, което кара бактериите да нарастват, поради парниковия ефект, които се получава при този вид съхранение. Най-безопасният начин е да използвате стъклени съдове. 

4. Накисвайте плодовете и зеленчуците във вода, поне за 1 час. По този начин ще премахнете част от нитратите. Същото важи и за месото и рибните деликатеси, които съдържат различни видове отровни химикали, за да се запазят по-дълго време пресни. 

5. Внимавайте с консумацията на яйца през летните месеци. Опасността от салмонела е голяма при неправилна кулинарна обработка на хранителните продукти от животински произход – месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Бактерията е изключително устойчива и се развива бързо.

6. През летните месеци, прекарваме време на вън и посещенията ни по ресторанти се увеличаваВинаги сядайте в заведения, където има голям поток от хора. Това гарантира, че няма застояли продукти. 

Това са част от превенциите, които може да направите, за да се предпазите от хранителни заболявания и да си изкарате едно хубаво лято.

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност