Close search

Босилек при редица здравни проблеми

Босилек при редица здравни проблеми Много изследвания показват уникалните свойства на босилека Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Много изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми, а именно:

ДНК защита и антибактериално действие

Уникалният спектър от активни съставки, наречени флавоноиди, съдържащи се в босилека, осигуряват защита на клетъчно ниво. Ориентин и висенин са два водоразтворими флавоноиди, които защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода.

В допълнение, приемът на босилек осигурява защита срещу нежелано бактериално развитие.

Противовъзпалителни ефекти

Еугенол, компонент на летливите масла на босилека, е предмет на широко проучване, тъй като това вещество може да блокира дейността на ензим в организма, наречен циклооксигеназа (COX), който има възпалително действие.

Хранителните вещества, съдържащи се в босилека са от съществено значение за сърдечно-съдовите заболявания

Босилекът е много добър източник на витамин А (чрез своята концентрация на каротеноиди, като бета каротин)

Наречен провитамин А, тъй като може да се конвертира във витамин А, бета-каротинът е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, но също така помага за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.

Чаят от босилек е много полезен за консумация след хранене

Той успокоява раздразнения стомах и помага при заболявания като язва, диария, инфекции на пикочните пътища и дори анорексия. В 250 мл вода се добавят 2 с.л. листа от босилек. Сместа се запарва, след което се прецежда и се пие.

Босилекът е много подходящ за стимулиране на апетита

Приготвя се отвара от вино и босилек, като към 1 литър вино се добавят около две шепи от билката и малко мед. Получената отвара престоява до една седмица като от време на време се разклаща. След този период сместа се прецежда и се приема около половин час преди хранене.

Силният аромат на босилека отблъсква насекоми като мухи и комари 

Много често маслото от босилек се използва именно с такава цел, защото не само отблъскват неприятните насекоми, но и убиват техните ларви.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност