Брашното от рожков е по-полезно от какаото
Брашното от рожков се приготвя от шушулките на вечно зелено дърво, което е разпространено в Средиземноморкия регион.
Освен, че много прилича на какао, то е и перфектният му заместител.
Рожковът е характерна култура за Португалия, Испания, Сардиния и Сицилия. Тези дървета влизат в плододаване чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50 кг плод на година.
Рожковът е популярен подсладител. Шушулките му са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.
От рожков се прави дори и сок, а семената се използват в козметиката.
В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, и само 60% от калориите му.
Рожковът съдържа още витамин B1 като ягодите, повече витамин A от аспержите, витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром.
Известно е също, че рожковът помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook